E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Financiranje lokalnih jedinica u Republici Hrvatskoj s posebnim osvrtom na općinu Fažana

Josipović, Tomislav (2007) Financiranje lokalnih jedinica u Republici Hrvatskoj s posebnim osvrtom na općinu Fažana. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (706kB)

Sažetak

Tema «Financiranje jedinica lokalne samouprave s posebnim osvrtom na Općinu Fažana« me posebno privukla iz razloga što sam i sam stanovnik Općine Fažana, ali i iz razloga što je Općina Fažana relativno mlada općina, osnovana 16.06.2001. godine, te je zanimljivo pratiti njezin razvitak od trenutka osnivanja sve do sada kada je postala jedna od razvijenijih općina jugozapadnog dijela istarskog poluotoka. Svrha rada je prikazati načine djelovanja i financiranje jedinica lokalne samouprave, te mogućnosti razvitka koje one imaju pri većoj financijskoj samostalnosti i stupnju decentralizacije, a cilj je objasniti kako funkcionira financiranje jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj što je posebno prikazano na primjeru Općine Fažana. U prvom dijelu rada je riječ o djelovanju jedinica lokalne samouprave u svijetu uz objašnjenje pojmova fiskalne i organizacijske decentralizacije. Navedeni pojmovi su bitni iz razloga što predstavljaju jedne od osnovnih preduvjeta samostalnog djelovanja jedinica lokalne samouprave. U nastavku je kratki prikaz financiranja jedinica lokalne samouprave u europskim zemljama s posebnim opisom financiranja u skandinavskim zemljama i Njemačkoj, Češkoj, Poljskoj i Sloveniji. U drugom dijelu rada je prikazan nastanak i razvoj jedinica lokalne samouprave kroz povijest na području današnje Republike Hrvatske, a također su navedene zakonske odredbe koje je izglasao hrvatski Sabor i koje su danas na snazi u Republici Hrvatskoj. Posebno su navedeni neki članci Ustava Republike Hrvatske, Zakona o lokalnoj samoupravi i upravi i Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave i uprave, odnosno prema novoj terminologiji Zakona o lokalnoj i regionalnoj (područnoj) samoupravi i Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Treći dio rada se sastoji od prikaza financiranja jedinica lokalne samouprave na primjeru Općine Fažana. Navedeni su i objašnjeni proračuni Općine Fažana u razdoblju od 2001. godine do 2007. godine, te je prikazan njen razvitak usporedbom proračuna kroz godine, a počevši od 2002. godine, pa sve do 2006. godine Pri izradi ovoga rada korišteni su podaci prikupljani iz domaće i dijelom strane literature, iz radova objavljenih u stručnim i znanstvenim časopisima, te iz zakona kojima je uređeno djelovanje i financiranje jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj. U radu su korištene i metode sinteze, analize, klasifikacije, kompilacije i deskripcije, a vezano uz proračun Općine Fažana korištene su najvećim dijelom statističke metode i metode komparacije.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: Krtalić, Sandra
Dodatne informacije: 2007_118
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 336 Financije. Uključujući: Javne financije. Bankarstvo. Novac
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam
Datum pohrane: 05 Pro 2011 19:54
Zadnja promjena: 23 May 2014 08:16
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/684

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku