E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Analiza problema nezaposlenosti i evolucija tržišta rada

Bilić, Alen (2008) Analiza problema nezaposlenosti i evolucija tržišta rada. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (820kB)

Sažetak

Ekonomisti se slažu da određena stopa nezaposlenosti mora uvijek postojati. Niska nezaposlenost ne predstavlja državi veći problem. I najrazvijenije zemlje u svakom trenutku imaju određeni broj radno sposobnih osoba koje nisu zaposlene. Međutim, kada ta stopa pređe neku granicu, i kada iz godine u godinu i dalje ostaje visoka, ona postaje veliki problem, pogotovo zato što je visoka stopa nezaposlenosti obično simptom drugih poremećaja u gospodarstvu. Izbor ove teme proizlazi iz njene aktualnosti, Republika Hrvatska danas je u situaciji u kojoj je ova tema od životnog značaja. Zbog nezaposlenosti tolikog broja radno sposobnih osoba država svaki dan gubi na dobrima i uslugama koje bi mogla ostvariti, a same nezaposlene osobe ostaju bez izvora sredstava za život. Dan je poseban osvrt na nezaposlenost u Istarskoj županiji. Tendencije u Istarskoj županiji uglavnom odgovaraju onima u cijeloj Hrvatskoj; međutim, postoje i neke specifičnosti. Istarska županija je iskoristila svoje prirodne mogućnosti i sad se može pohvaliti najnižom stopom nezaposlenosti. Nakon uvodnog dijela, u drugom dijelu rada definirana je nezaposlenost. Objašnjene su tri osnovne vrste nezaposlenosti: frikcijska, strukturna i ciklička nezaposlenost, a nakon toga i dobrovoljna i prisilna nezaposlenost. Zatim je definirana stopa nezaposlenosti i objašnjeni su troškovi koje nosi nezaposlenost. Nakon toga slijede poglavlja o mjerama za poticanje zapošljavanja i aktualna pitanja vezana uz nezaposlenost. Na početku šestog dijela naznačene su glavne crte gospodarskog stanja i nezaposlenosti u Republici Hrvatskoj. Zatim su prikazani i obrađeni podaci o nezaposlenosti u Istarskoj županiji. Najprije obrađeni podaci o prijavljenim slobodnim radnim mjestima i tražiteljima zaposlenja kroz godine. Nakon toga je obrađena struktura nezaposlenih: po dobi, po spolu i po stručnoj spremi. U zadnjem dijelu iznijete su perspektive zaposlenosti u Istarskoj županiji. Glavno ograničenje u izradi ovog diplomskog rada proizašlo je iz dostupnosti, odnosno nedostupnosti podataka. Stoga se u ovom diplomskom radu uglavnom obrađuje razdoblje od 2007. godine za koje su se mogli pronaći podaci u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje – Područnom uredu Pula. Većina osoba smatra da im Zavod ne može pomoći u pronalaženju posla, pa se, ako ne mogu na taj način ostvariti nikakve beneficije, niti ne prijavljuju. Također, određeni broj osoba koji je prijavljen na Zavod kao nezaposlen, ne udovoljava definiciji nezaposlenosti. Međutim, u nemogućnosti da se dođe do podataka koji bi bolje prikazivali stvarno stanje, korišteni su oni koji su bili dostupni.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: Bušelić, Marija
Dodatne informacije: 2008/72
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 331 Rad. Zaposlenost. Poslodavci, zaposleni. Ekonomika rada. Organizacija rada.
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam
Datum pohrane: 05 Pro 2011 19:52
Zadnja promjena: 21 May 2014 08:28
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/688

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku