E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Gospodarstvo i okoliš u Narodnoj Republici Kini

Filić, Martina (2008) Gospodarstvo i okoliš u Narodnoj Republici Kini. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (445kB)

Sažetak

Narodna Republika Kina treća je zemlja u svijetu po površini teritorija i jedna od najmnogoljudnijih zemalja. Izrazito je diverzificirana, bilo da se radi o o stanovništvu, jezicima, religiji ili geografskim čimbenicima. Kina je u svojoj povijesti imala teška razdoblja poput "velikog skoka unaprijed" i kulturne revolucije ali je procesom reforme 80-ih godina prošlog stoljeća započeo njezin gospodarski rast. Kina je jedna od zemalja koje imaju najbrži rast BDP-a, međutim prema pokazateljima kao što su indeks rasta konkurentnosti i HDI vidljivo je da Kina spada među zemlje u razvoju. Tijekom svog gospodarskog rasta Kina je zanemarila zaštitu okoliša, što je dovelo da onečišćenja tla, zraka i vode te pogubnih utjecaja na ljudsko zdravlje. Površina obradivog zemljišta smanjila se u toj mjeri da je upitno hoće li Kina biti u sposobnosti prehranjivati svoje stanovništvo. Voda je jedan od najvećih problema, budući da je njezina vrijednost podcijenjena s njom se postupa rasipno iako i sada Kini prijete nestašice vode. Zagađenje zraka u urbanim područjima dovodi do respiratornih bolesti koje su uz rak želudca i jednjaka među najčešćim uzročnicima smrti u Kini. U pokušaju da prevlada ove probleme i zaštiti svoj okoliš Kina se okrenula prema održivom razvoju koji bi trebao omogućiti da budući naraštaji u Kini imaju zadovoljavajuće uvjete života. Suradnja sa organizacijama koje promiču održivi razvoj kroz svoje djelovanje mogla bi potaknuti poduzeća u Kini da usvoje nove načine poslovanja kroz koje će se na ekološki prihvatljivi način racionalno upotrebljavati resursi. Kroz razvoj nevladinih organizacija vidi se primjena načela održivog razvoja, posebice demokracije i slobode govora, ali je utjecaj vlasti na tim područjima još uvijek snažan. Prelazak na "ekološku " i "organsku" poljoprivredu uz donošenje zakona o zaštiti okoliša govori o ozbiljnoj namjeri Kine da se posveti zaštiti okoliša, mada se u nekim slučajevima zanemaruje zakon kako bi se postigao što veći gospodarski rast. Daljnji razvoj Narodne Republike Kine osobito je važan. U pokušaju nastavka svog gospodarskog rasta kada domaći resursi budu iskorišteni Kina bi se mogla okrenuti upotrebi resursa iz drugih zemalja, što bi moglo imati negativne posljedice na čitav svijet. Onečišćenje ne poznaje granice, tako kisele kiše koje nastaju kao posljedica ispuštanja sumpor-dioksida u atmosferu padaju u Japanu, a pijesak iz pustinja koje nastaju procesom dezertifikacije može se naći u Los Angelesu. Svijet ovisi o Kini jer izbori koje ona donosi utječu na cijeli planet.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: Afrić-Rakitovac, Kristina
Dodatne informacije: 2008/77
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 339 Trgovina. Međunarodni gospodarski odnosi. Svjetsko gospodarstvo
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam
Datum pohrane: 05 Pro 2011 19:54
Zadnja promjena: 16 May 2014 14:55
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/693

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku