E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Razvoj kulturnog turizma u Istarskoj županiji

Cvek, Marina (2008) Razvoj kulturnog turizma u Istarskoj županiji. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (569kB)

Sažetak

U proteklih desetak godina u međunarodnim su se turističkim kretanjima počele događati promjene koje jasno označavaju turizam novijeg doba. Turisti su iskusniji i češće putuju, a aktivnosti u destinaciji postaju najvažnije. Sve je širi segment tržišta usmjeren na prirodu i kulturu. Kroz diverzifikaciju želja, potreba i motiva za putovanjem počeli su se razvijati posebni oblici turizma, odnosno oblici turizma posebnih interesa. Jedan od takvih oblika turizma je i kulturni turizam koji je nastao iz traženja mogućnosti sudjelovanja u dubokim kulturnim iskustvima gdje turisti uče o povijesti i naslijeđu drugih ili njihovom suvremenom načinu života i mišljenja - turisti uče o procesu drugih kultura. Kroz ovaj diplomski rad uvidjeti ćemo koji je turistički potencijal Istarske županije, te postoji li u Istarskoj županiji mogućnost razvoja kulturnog turizma. Prvo poglavlje ovog diplomskog rada posvećeno je razumijevanju osnovnih turističkih pojava. Tu će se objasniti osnovni turistički pojmovi turizma i turista, te pojedine vrste turizma koje su se razvile tijekom vremena, ukratko će se objasniti povijesni razvoj turizma od njegovih samih početaka do danas, te će se posebna pozornost pridati čimbenicima koji pojedince motiviraju na turističku aktivnost. Cilj drugog poglavlja je identificirati vezu kulture i turizma, te neke od najznačajnijih socijalnih i kulturnih učinaka na društvo koji proizlaze iz razvoja turističke djelatnosti. Nadalje, pobliže će se definirati pojmovi kulturni turizam i kulturni turisti, te pojasniti njihove podjele, opisati će se projekat „Kulturne prijestolnice Europe“, definirati značajke održivog razvoja kulturnog turizma, te ukratko opisati organizacije većeg značaja za kulturni turizam. Treće poglavlje usredotočuje se na Istarsku županiju kao turističku destinaciju. Tu ćemo saznati kakva je dosadašnja razvijenost turizma u Istarskoj županiji, te postoje li u Istarskoj županiji preduvjeti potrebni za razvitak kulturnog turizma u toj destinaciji. U sklopu ovog poglavlja opisana je SWOT analiza izrađena za potrebe ovog diplomskog rada, te su navedene neke od mjera i akcija potrebnih za razvoj kulturnog turizma u Istarskoj županiji. Posljednje, četvrto poglavlje, sadrži konkretne primjere postojećih i prijedloge potencijalnih projekata kulturnog turizma u Istarskoj županiji.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2008/60
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 338 Gospodarsko stanje. Gospodarska politika. Upravljanje gospodarstvom. Gospodarsko planiranje. Proizvodnja. Usluge. Cijene > 338.4 Proizvodnja i usluge prema gospodarskim sektorima > 338.48 Turistički promet s gospodarskog gledišta. Politika turističkog gospodarstva
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam
Datum pohrane: 05 Pro 2011 20:46
Zadnja promjena: 21 Pro 2011 12:46
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/696

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku