E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Računovodstvo proračuna OŠ Vladimira Nazora Rovinj

Sertić, Kristina (2008) Računovodstvo proračuna OŠ Vladimira Nazora Rovinj. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (502kB)

Sažetak

Javne potrebe današnjeg društva sve su veće i raznovrsnije pa je stoga vrlo bitno da se prikupljeni prihodi od poreza, doprinosa i ostalih davanja što bolje rasporede i na taj način zadovolje te potrebe. Usmjeravanje prikupljenih prihoda nije prepušteno tržištu već se kao instrument financiranja javnih izdataka u interesu svih građana jedne zemlje javlja proračun. Proračun ima zadatak pružanja jednake dostupnosti i ravnopravne mogućnosti uključivanja svih zainteresiranih u korištenje javnih dobara. Proračun treba pružati dovoljno informacija u onom obliku koji donositeljima odluke olakšava djelotvornu i učinkovitu raspodjelu ograničenih resursa na izdatke prema prioritetima. Ovim diplomskim radom, obradit će se primjer proračunskog korisnika Osnovne škole Vladimira Nazora u Rovinju koja je procesom decentralizacije funkcija osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja od 01.srpnja 2001. godine proračunski korisnik Grada Rovinja. Diplomski se rad sastoji od tri poglavlja te uvodnog i zaključnog dijela. U prvom poglavlju definiran je pojam proračuna, ciljevi i zadaci, procesi u sustavu proračuna, elemente sustava, klasifikacije te je navedeno kojim je propisima uređen sustav proračuna. U drugom poglavlju prikazano je računovodstvo proračuna kroz njegova obilježja, knjigovodstvene isprave, poslovne knjige, način popisa imovine i obveza. U sljedećem poglavlju prikazano je računovodstvo proračuna kroz primjer osnovne škole, navedene su specifičnosti računovodstva u obrazovanju, planiranja u obrazovanju te financijskog izvještavanja u sustavu proračuna. Cilj ovog rada je prikazati proračunsko računovodstvo na primjeru osnovne škole koje je vrlo složeno budući se osnovna škola financira dijelom iz središnjeg proračuna, dijelom iz proračuna jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave te malim dijelom i vlastitim prihodima koje ostvaruje na tržištu. Pri izradi ovog diplomskog rada korištene su metode analize i sinteze, klasifikacije i deskripcije.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2008/63
Teme: 6 Tehnologija (primijenjene znanosti) > 65 Menadžment i organizacija industrije, trgovine i komunikacija > 657 Računovodstvo
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Marketinško upravljanje
Datum pohrane: 05 Pro 2011 20:49
Zadnja promjena: 05 Pro 2011 20:49
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/699

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku