E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Komparativna analiza hotelske djelatnosti u Republici Hrvatskoj i Europskoj Uniji

Zgrablić, Marijeta (2008) Komparativna analiza hotelske djelatnosti u Republici Hrvatskoj i Europskoj Uniji. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (367kB)

Sažetak

Tema ovog diplomskog rada je: «Komparativna analiza hotelske djelatnosti u Republici Hrvatskoj i Europskoj Uniji» s posebnim osvrtom na Mediteranske zemlje i to Italiju, Grčku i Hrvatsku. Radom se želi ukazati na važnost razvoja turizma odnosno hotelijerstva današnjice, u Europi i svijetu. Struktura rada podijeljena je na osam dijelova. Nakon prvog djela u kojem je uvod, u drugom djelu biti će riječ o turizmu, značaju turizma te njegovom nastanku. U nastavku je objašnjen pojam turista i turizma. U istom dijelu objašnjen je turizam kao poveznica društva i gospodarstva. U trećem dijelu slijedi definiranje hotelijerstva te njegov značaj, i kratak osvrt na hotelijerstvo u svijetu. Nadalje obrađeno je i poglavlje hotelijerstva u Europi i osvrt na turistički promet nekih Europskih zemalja. Slijedeće poglavlje tumači konkurenciju hotelijerstva u Europi te pretpostavke o budućem izgledu Europskog hotelijerstva. Peto je poglavlje orijentirano na Mediteranske zemlje, njihov značaj i obilježja, a posebnu pažnju poklonjeno je Italiji, Grčkoj i Hrvatskoj, čije se turističke indikatore u nastavku detaljnije objašnjava, prati i uspoređuje kroz razdoblju od 2003. do 2006. godine. Sedmo poglavlje tumači i objašnjava viziju turizma, odnosno turističkog prometa i rasta u svijetu do 2020. godine. U posljednjem, osmom poglavlju dolazi se do zaključaka na temelju napisanog rada. Metode koje su korištene u pisanju ovog diplomskog rada su: metoda analize i sinteze, metoda komparacije, metoda deskripcije, metoda indukcije i dedukcije, te metoda vlastitog opažanja pojava. Korišteno je sekundarno prikupljanje podataka, tj. podataka iz različitih literatura, časopisa i internetskog pretraživanja.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: Bušelić, Marija
Dodatne informacije: 2008/68
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 338 Gospodarsko stanje. Gospodarska politika. Upravljanje gospodarstvom. Gospodarsko planiranje. Proizvodnja. Usluge. Cijene > 338.4 Proizvodnja i usluge prema gospodarskim sektorima > 338.48 Turistički promet s gospodarskog gledišta. Politika turističkog gospodarstva
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam
Datum pohrane: 05 Pro 2011 20:01
Zadnja promjena: 21 May 2014 08:30
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/704

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku