E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Instrumenti monetarne politike u Republici Hrvatskoj od 1998. do 2006. godine

Bratović, Tamara (2007) Instrumenti monetarne politike u Republici Hrvatskoj od 1998. do 2006. godine. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (448kB)

Sažetak

Monetarna politika je jedan od glavnih čimbenika funkcioniranja svakog gospodarstva, te se zbog toga se o njoj često raspravlja. Provođenje i koncipiranje monetarne politike funkcija je središnje banke svake zemlje, bez obzira na to na kojem je stupnju ona nezavisna od vlade. Da bi središnja banka tu svoju funkciju mogla ostvariti ona mora raspolagati odgovarajućim ovlastima i instrumentima. Instrumente monetarne politike čini čitav niz mjera kojima središnja banka regulira količinu novca u optjecaju te likvidnosnu strukturu gospodarstva. Središnja banka se njima koristi da bi uskladila količinu novca u optjecaju s kretanjima i zahtjevima realne ekonomije. Monetarnu politiku u Republici Hrvatskoj definira, regulira i provodi Hrvatska narodna banka koja je, u okviru svojih prava i dužnosti, odgovorna za stabilnost valute i opću likvidnost plaćanja u zemlji i prema inozemstvu. Uz održavanje niske inflacije i stabilnog tečaja, posljednjih je godina Hrvatska narodna banka posebno usmjerena na usporavanje rasta inozemnog duga i zaustavljanje daljnjeg produbljivanja deficita na tekućem računu platne bilance.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2007_98
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 336 Financije. Uključujući: Javne financije. Bankarstvo. Novac
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Datum pohrane: 19 Pro 2011 12:46
Zadnja promjena: 19 Pro 2011 12:46
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/734

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku