E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Razvoj hrvatskog novčanog sustava i likvidnost gospodarstva

Mauković, Mira (2008) Razvoj hrvatskog novčanog sustava i likvidnost gospodarstva. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (378kB)

Sažetak

Cilj ovoga rada je da se prikažu povijesne prilike koje su utjecale na stvaranje novčanog sustava Republike Hrvatske i na pojave koje su utjecaje na likvidnost gospodarstva, kao i na sveukupnu ekonomsku politiku u Republici Hrvatskoj. Nastanak suvremenog novčanog sustav vezan je za suverenitet Republike Hrvatske, koja nakon raspada Jugoslavenske federacije uređuje svoj politički, gospodarski i financijski sustav koji prati novonastale političke i gospodarske promjene, te koji mora biti usporediv sa međunarodnim financijskim i gospodarskim institucijama. Rad se sastoji od šest poglavlja uključujući i zaključak. Prvo poglavlje prikazuje uvod, o razvoju novčanih sustava općenito i likvidnosti gospodarstva, dok drugo poglavlje potanko objašnjava sustave vezane vrijednosti novca preko bimetalističkog sustava, monometalističkog sustava, deviznog tečaja zlatne valute, novčane politike u zlatnom standardu pa sve do sustava promjenjive vrijednosti novca. Treće poglavlje govori o tome u kojim uvjetima i kako se postupno razvijao novčani sustav Republike Hrvatske, o hrvatskom dinaru kao prijelaznom obliku hrvatske monete do kune, te je opisano bankarstvo i u svezi s tim zakonske regulative koje uređuju to područje djelovanja u Republici Hrvatskoj. Kako je bankarstvo sastavni dio depozitnih institucija, poglavlje sadrži i dio koji se odnosi na depozitne, nedepozitne financijske institucije kao i važnost HNB-a, kao centralne banke u Republici Hrvatskoj. U četvrtom poglavlju govori se o likvidnosti gospodarstva, koje obuhvaća objašnjenje pojma likvidnosti općenito, njenih pokazatelja, kako se likvidnost očituje u gospodarskim jedinicama, institucionalnim i financijskim. Poglavlje objašnjava i problem nelikvidnosti hrvatskog gospodarstva i aktualizira uzroke nelikvidnosti, kao i činjenicu da je jedan od uzroka i nerazvijenost hrvatskog novčanog sustava, a u petom poglavlju iznijeta je teza o tome što bi bilo rješenje problema nelikvidnosti u hrvatskom gospodarstvu, a zaključak zaokružuje tematiku rada iznijet u kontekstu stvaranja novčanog sustava hrvatske i tržišnog gospodarstva.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: Božina, Lovre
Dodatne informacije: 2008/29
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 336 Financije. Uključujući: Javne financije. Bankarstvo. Novac > 336.7 Novac. Monetarni sustav. Bankarstvo. Burze
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Datum pohrane: 21 Pro 2011 10:36
Zadnja promjena: 16 May 2014 13:11
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/744

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku