E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Primjena poreza na dobit u slobodnim zonama Republike Hrvatske

Domjanović, Marijeta (2008) Primjena poreza na dobit u slobodnim zonama Republike Hrvatske. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (729kB)

Sažetak

U bespoštednoj borbi za privlačenjem stranih investicija i modernih tehnologija, mnoge tranzicijske zemlje određenim mjerama porezne politike nastoje osigurati što konkurentniju poziciju. Jedna od takvih „mjera“ je i stvaranje slobodnih zona kao vid oživljavanja gospodarstva kroz poticaje, ulaganja i zapošljavanje. Cilj ovog diplomskog rada je prikazati što su slobodne zone, koje slobodne zone postoje u Republici Hrvatskoj te koje olakšice, oslobođenja i poticaje korisnici uživaju pri obavljanju gospodarskih djelatnosti u zonama. Želeći razviti svoje gospodarstvo, a koristeći i pogodnosti iz fiskalnog područja, Republika Hrvatska osnovala je slobodne zone kao posebno označena područja državnog teritorija koja su čimbenik razvoja regionalnog i nacionalnog gospodarstva. Nizom poticajnih mjera u obliku poreznih i carinskih olakšica, nastoji se poticati iskorištavanje vlastitih potencijala i prednosti, te omogućiti poduzetnicima da na određenom području i pripremljenoj infrastrukturi, nesmetano obavljaju gospodarske djelatnosti. Kako bi se povoljnijim zakonskim uvjetima poslovanja privuklo strane i domaće poduzetnike, slobodne zone imaju poseban tretman, što se ponajprije odražava u posebnim oslobođenjima te neprimjenjivanju zakonskih ograničenja kad je u pitanju razmjena s inozemstvom i devizno poslovanje. Danas, se posredstvom slobodnih zona u svijetu odvija 25% međunarodnih robnih razmjena. U Republici Hrvatskoj je osnovano 15 slobodnih zona, od kojih zona Obrovac i Buje trenutno nisu u funkciji. Od svih zona, najvažnije je istaknuti Slobodnu zonu Varaždin kao najmlađu zonu u Republici Hrvatskoj koja je prepoznala prednosti i povlastice poslovanja u zoni što je dovelo do privlačenja stranih investitora i ulaganja stranog kapitala. Porezne i carinske pogodnosti predviđene Zakonom o slobodnim zonama Republike Hrvatske, nisu se nažalost pokazale toliko pogodnim da bi u većim razmjerima privukle inozemne ulagače i suvremene tehnologije. U nekima od njih još uvijek ne postoje stručni i obrazovani ljudi koji bi vodili složene poslove zone. Domaće tvrtke i lokalne vlasti ne pokazuju interese za razvoj zona, administracija je spora, te nema organizacije i potrebne suradnje.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: Krtalić, Sandra
Dodatne informacije: 2008/34
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 336 Financije. Uključujući: Javne financije. Bankarstvo. Novac > 336.1 Javne financije, državne financije općenito
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Datum pohrane: 19 Pro 2011 13:33
Zadnja promjena: 23 May 2014 08:15
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/748

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku