E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Odabrana obilježja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva

Banković, Sanja (2007) Odabrana obilježja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (481kB)

Sažetak

Da bi Hrvatska ostvarila dugoročnu stabilnost i zadovoljila ambicije građanstva za višom zaposlenošću, rastom i standardom života, potrebno je postići znatno veću suradnju i konsenzus svih društvenih grupa. S aspekta konkurentnosti, potrebno je postići razumijevanje da su samo konkurentno sposobna poduzeća, stimulativna poslovna okolina i povoljni primarni čimbenici šireg društvenog okruženja ključni preduvjet za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), zaposlenosti i životnog standarda. Cilj ovog diplomskog rada bio je prikazati obilježja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Pored uvoda i zaključka, rad se sastoji od pet poglavlja. Prvo poglavlje predstavlja teorijski dio. U njemu se objašnjavaju pojam konkurentnosti, indikatori konkurentnosti, ˝piramida konkurentnosti˝ te Porterov ˝ dijamant ˝ konkurentskih prednosti. U drugom poglavlju govori se o dostignutoj razini konkurentnosti hrvatskog gospodarstva prema podacima Svjetskog gospodarskog foruma i prema podacima Međunarodnog instituta za razvoj menadžmenta. U trećem poglavlju razmatraju se međuproizvodi konkurentnosti odnosno produktivnost, troškovi i cijene, izvoz i investicije. U četvrtom poglavlju govori se o čimbenicima konkurentnosti (poslovno okruženje, ekonomsko-tehnološka infrastruktura, obrazovanje i stručno usavršavanje, poduzetništvo te aktivnosti inovacija, kvalitete i razvoja) i o tome u kojoj mjeri je Hrvatska poboljšala stanje tzv. primarnih čimbenika konkurentnosti. U petom poglavlju poseban osvrt dan je na obrazovanje i stručno usavršavanje u Republici Hrvatskoj. U tom poglavlju govori se o strukturi obrazovanja, izdvajanjima za obrazovanje, ciljevima koji doprinose da obrazovanje poveća konkurentnost hrvatskog gospodarstva te o preporukama koje će dodatno povećati konkurentnost. Prilikom izrade ove radnje korištene su: metoda analize i sinteze, komparativna metoda, deduktivna metoda i statistička metoda.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: Afrić-Rakitovac, Kristina
Dodatne informacije: 2007_86
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 338 Gospodarsko stanje. Gospodarska politika. Upravljanje gospodarstvom. Gospodarsko planiranje. Proizvodnja. Usluge. Cijene > 338.1 Gospodarsko stanje. Gospodarski ciklus. Razvoj gospodarske strukture. Rast
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam
Datum pohrane: 19 Pro 2011 13:23
Zadnja promjena: 16 May 2014 14:50
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/790

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku