E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Ekonomsko-fiskalni problemi koje donosi starenje stanovništva

Vidulin, Irena (2007) Ekonomsko-fiskalni problemi koje donosi starenje stanovništva. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (535kB)

Sažetak

U ovom radu prikazana je problematika starenja stanovništva, koje se najčešće definira kao proces povećavanja udjela stanovništva starog 65 i više godina, u ukupnom stanovništvu. S demografskog stajališta prikazano je što je starnje stanovništva, kako do njega dolazi, koje su njegove odrednice i pokazatelji. Analizirani su demografski trendovi u Europi i Hrvatskoj. Problematika starenja stanovništva s aspekta javnih financija razmotrena je kroz niz međusobno povezanih pojava: porast javnih rashoda, probleme koji se javljaju oko financiranja rashoda socijalnog osiguranja, devijacije na tržištu rada zbog starenja radne snage koje se prvenstveno očituju u promjenama stopa participacije i dobne diskriminacije, problem skrivene nezaposlenosti, evaziju doprinosa za socijalno osiguranje, opasnost od siromaštva, itd. Uloga države je važan i neizostavan faktor u prevladavnju problema koje starenje stanovništva izaziva. Prikazan je utjecaj starenja stanovništva na odrednice mirovinskog sustava i zdravstvenog sustava. Analizirana je mirovinska reforma i populacijska politika. Iznesena su zaključna razmatranja.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: Krtalić, Sandra
Dodatne informacije: 2007_83
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 336 Financije. Uključujući: Javne financije. Bankarstvo. Novac
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam
Datum pohrane: 19 Pro 2011 12:41
Zadnja promjena: 23 May 2014 08:14
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/792

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku