E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Konsolidacija financijskih izvještaja Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb

Lekaj, Adelita (2006) Konsolidacija financijskih izvještaja Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (434kB)

Sažetak

Banke pripadaju najvažnijim financijskim institucijama u gospodarstvu. One su glavni izvori kredita milijunima kućanstva i većini državnih tijela, te obrtnicima za nabavu robe i kupnje automobila. Kada pravne osobe i potrošači moraju platiti za kupovinu tih dobara i usluga, sve više upotrebljavaju čekove koje im je odobrila banka, kreditne ili debitne kartice ili, pak, elektroničke račune spojene na kompjutorsku mrežu. A kada trebaju financijske savjete i informacije, bankar je taj komu će se najčešće obratiti za pomoć. Uz široki raspon financijskih usluga koje svakodnevno rastu, razvijaju se nove vrste kredita i depozita, kao i nove metode pružanja usluga, kao što su internetske i "smart" kartice s digitalnom gotovinom, a svake se godine uvode potpuno nove uslužne linije (kao osiguranje, anuiteti i trgovanje vrijednosnim papirima). Korisnici mogu zadovoljiti sve svoje financijske potrebe u jednoj financijskoj instituciji.Tako su banke postale "financijske robne kuće" modernog doba, pokušavajući ujediniti bankovne, fiducijarne, osiguravajuće i brokerske usluge pod jedan krov. Svugdje u svijetu, strane su banke ušle na domaća tržišta kako bi dodale novu dimenziju domaćoj konkurenciji i značajno promijenile strukturu domaćih bankarskih tržišta. Kako bi ušle u Hrvatsku i druge zemlje, strane su banke koristile širok spektar organizacijskih formi, uključujući predstavništva, podružnice s cjelokupnim asortimanom usluga "shell" podružnice1, poduzeća u obliku podružnica, zajednička ulaganja i ostale odabrane organizacijske forme, jedinstvene određenim nacijama. Efikasna upotreba automatizacije i ostalih tehnoloških inovacija zahtjeva bankarstvo velikog opsega. Zato su banke morale proširiti bazu svojih potrošača šireći se na nova i udaljenija tržišta i povećavajući svoj obujam. Rezultat je drastičan porast bankovnih podružnica i formacija filding kompanija koje kupuju manje banke te uključivanje u velike sustave bankovnih institucija i spajanje nekih najvećih banaka. Cilj je ovog rada upravo prikazati sam postupak konsolidiranja na primjeru Raiffeisen Grupe. Ovaj je rad podijeljen na tri tematske cjeline. U prvom dijelu rada prikazana je Raiffeisen banka, njen povijesni razvoj i organizacijska struktura. Druga cjelina je srž ovog rada, odnosno, tu je razrađen sam postupak konsolidacije u RBA Grupi. Sve to prema propisima koji proizlaze iz Zakona o računovodstvu i Međunarodnih standarda financijskog izvješćivanja. Treća cjelina daje prikaz financijskog položaja na temelju konsolidiranih financijskih izvještaja. Četvrta cjelina daje ocjenu financijske sposobnosti Raiffeisenbank Austria d.d. u segmentu poslovanja sa stanovništvom, poslovanja s pravnim osobama i poslovanja s financijskim institucijama i državom kao i rezultat čitave Raiffeisen grupe. U zaključku je dan cjelokupan dojam s obzirom na teoriju i primijenjene prakse u Banci u konsolidaciji financijskih izvještaja.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2007_10
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 336 Financije. Uključujući: Javne financije. Bankarstvo. Novac
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Datum pohrane: 21 Pro 2011 10:35
Zadnja promjena: 21 Pro 2011 10:35
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/803

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku