E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Analiza izvozne politike Istarske županije

Kresina, Mirjana (2006) Analiza izvozne politike Istarske županije. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (477kB)

Sažetak

Radom se želi ukazati na važnost razvoja proizvodnje i zaposlenosti Istarskog poduzetništva budući da su to značajni čimbenici za izvoz Istre. Hipoteza je : " Turizam i brodogradnja najviše doprinose izvoznoj politici Istarske županije uz podršku Istarske razvojne agencije i Županijske komore Pula ". Dokaz ove hipoteze objašnjava se kroz strukturu rada koji se sastoji od osam poglavlja. Nakon prvog poglavlja u kojem se nalazi uvod, slijedi definiranje samog pojma izvoza kao i njegovih motiva i ciljeva, a zatim se uspoređuje kreditiranje i osiguranje izvoznih poslova Republike Hrvatske sa kreditiranjem Istarske razvojne agencije. U trećem poglavlju obrađen je gospodarski profil Istarske županije te su prikazane razne tablice sa usporedbom izvoza i uvoza Istarske županije i Republike Hrvatske. Prikazana je i usporedba zaposlenosti i nezaposlenosti Istre i Hrvatske. Raznovrsnost i bogatstvo turističke ponude istarskog turizma opisani su u četvrtom poglavlju a napravljena je i usporedba turizma u Istri s turizmom Republike Hrvatske. Nakon najvećeg istarskog brodogradilišta Uljanik, slijedi institucionalna infrastruktura Županije za poticanje izvoza, u sklopu koje su obrađene Istarska razvojna agencija i Hrvatska gospodarska komora- Županijska komora Pula. U sedmom poglavlju objašnjeno je kako gubitak poduzetnika utječe na izvoz, i na kraju u osmom poglavlju nalazi se zaključak. Metode koje su korištenje u pisanju ovog diplomskog rada su: metoda analize i sinteze, metoda komparacije, metoda deskripcije, metoda indukcije i dedukcije, te metoda vlastitog opažanja pojava.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2007_18
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 339 Trgovina. Međunarodni gospodarski odnosi. Svjetsko gospodarstvo > 339.5 Trgovina s inozemstvom. Vanjska trgovina. Međunarodna trgovina
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Ekonomija
Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam
Datum pohrane: 16 Pro 2011 08:41
Zadnja promjena: 16 Pro 2011 08:41
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/812

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku