E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Liberalizacija tržišta nekretnina u Hrvatskoj s aspekta ulaska u Europsku uniju

Martinović, Elvis (2008) Liberalizacija tržišta nekretnina u Hrvatskoj s aspekta ulaska u Europsku uniju. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (520kB)

Sažetak

Republika Hrvatska želi se uključiti u europske integracijske procese, odnosno u Europsku uniju, a time i u političke, gospodarske i financijske tokove koji su bitna sastavnica tog procesa. Sve države koje su pristupile Europskoj uniji, ostvarile su pozitivne učinke. Ulaskom u Europsku uniju, Hrvatska će morati prihvatiti sva pravila koja se primjenjuju u Europskoj uniji i poštivati ih. Hrvatska već pregovara sa Europskom unijom vezano za 35 poglavlja od kojih bi jedno od značajnijih trebalo biti poglavlje vezano uz «Slobodno kretanje kapitala», a koje se između ostalog odnosi na mogućnost da strane fizičke i pravne osobe stječu vlasništvo na nekretnine u Republici Hrvatskoj. Republika Hrvatska ima potpisan «Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju» koji je nakon ratifikacije u zemljama članicama Europske unije stupio na snagu 1. veljače 2005. godine i čije je ispunjavanje preduvjet ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. Republika Hrvatska potpisom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju pristala je da prijelazno razdoblje za liberalizaciju tržišta nekretnina, nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, bude četiri godine, odnosno do 1. veljače 2009. godine. Europska su stajališta, vezana uz liberalizaciju tržišta nekretnina, vrlo jasna, a polaze od činjenica da svi pravni akti, zahtijevaju jednak tretman stranaca tj. državljana Europske unije, kao i vlastitih državljana jer zakon ne smije biti diskriminativan. Ovaj diplomski rad podijeljen je u pet poglavlja. U drugom poglavlju bit će obrađena liberalizacija kapitala u Europskoj uniji u kojem će se obraditi slobodno kretanje kapitala u Europskoj uniji, inozemne direktne investicije i tržište nekretnina u Europskoj uniji. U trećem poglavlju bit će obrađena obilježja tržišta nekretnina u Hrvatskoj, vlasništvo nad nekretninama u Republici Hrvatskoj, tržište nekretnina u Republici Hrvatskoj, cijene nekretnina u Republici Hrvatskoj, porez na nekretnine i stjecanje nekretnina od strane stranih državljana. U četvrtom poglavlju bit će obrađena liberalizacija nekretnina u Republici Hrvatskoj, prihvaćanje uvijeta Europske unije za liberalizaciju tržišta nekretnina, liberalizacija tržišta nekretnina novih zemalja članica Europske unije i reciprocitet prema Talijanima. U zadnjem poglavlju dat ću svoj zaključak na temu liberalizacije tržišta nekretnina u Republici Hrvatskoj. Metode koje se koriste u ovom radu jesu prvenstveno metoda komparacije ključnih ekonomskih pokazatelja, zatim analiza i raščlamba pojedinih pokazatelja, kao i sinteza svega navedenoga.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2008/2
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 339 Trgovina. Međunarodni gospodarski odnosi. Svjetsko gospodarstvo
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam
Datum pohrane: 19 Pro 2011 13:19
Zadnja promjena: 19 Pro 2011 13:19
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/823

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku