E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Ugovor o dokumentarnom akreditivu i njegova uloga u razvoju međunarodne trgovine

Dubinović, Jasmina (2008) Ugovor o dokumentarnom akreditivu i njegova uloga u razvoju međunarodne trgovine. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (453kB)

Sažetak

Sastavni dio poduzetništva i tržišnog poslovanja je prodaja dobara i usluga, a plaćanje za isporučenu robu ili za obavljene usluge u međunarodnom trgovinskom prometu najvažniji je dio svake transakcije. Kada se trgovina počela odvijati između sudionika koji su bili prostorno udaljeni, tj. kada su trgovci prestali pratiti robu koju su prodavali, bilo je potrebno izgraditi instrumente koji će osigurati plaćanje nakon što roba izađe izvan kontrole prodavatelja jer se neplaćanjem ugrožavaju sami temelji međunarodne trgovine. Nemogućnost naplate potraživanja koja može uslijediti, jedan je od najvećih rizika u međunarodnoj trgovini pa sudionici imaju dužnost predvidjeti onakav način plaćanja koji će ih u najvećoj mjeri zaštiti od opasnosti neplaćanja, te ugovoriti sredstva i instrumente koji im stoje na raspolaganju u svrhu smanjenja opasnosti od nemogućnosti naplate. Upravo iz tog razloga izvoznicima je nametnuta obveza da u svojim vanjskotrgovinskim ugovorima predvide pouzdane instrumente kojima bi osigurali plaćanje. Najpouzdaniji instrumenti osiguranja plaćanja su bankarske garancije i dokumentarni akreditivi koji su tema ovog diplomskog rada, ali i standby akreditivi i escrow računi. Ulogu garanta i posrednika u plaćanju preuzele su banke koje imaju značajnu ulogu u odnosu između izvoznika i uvoznika jer bez njih instrumenti osiguranja plaćanja ne bi bili mogući, budući da upravo one svojim ugledom i kapitalom stoje iza preuzetih obveza na plaćanje. Osim banaka u međunarodnoj trgovini javljaju se i mnogi drugi posrednici kao što su: zastupnici, komisionari, špediteri i prijevoznici koji pomažu u nesmetanom odvijanju međunarodne trgovine i smanjuju rizike samih transakcija. Ti rizici, koji su jednako opasni za uvoznike, ali i izvoznike, mogu proizlaziti iz nesolventnosti kupca, propusta u izvršavanju ugovornih obveza, političke nestabilnosti, privrednih poteškoća pojedinih zemalja, i dovesti u pitanje cijelu transakciju i uzrokovati veće troškove. Pouzdanost dokumentarnih akreditiva u osiguranju plaćanja međunarodnih transakcija, razlog je njegove široke rasprostranjenosti, i razlog zbog kojeg sam se odlučila da upravo taj instrument koji se danas upotrebljava uglavnom u međunarodnoj trgovini, te samo rijetko u domaćem prometu, istražim i obradim u svom diplomskog radu jer smatram da sudionicima međunarodne trgovine pruža maksimalnu sigurnost. U nastavku rada detaljno sam opisala pojam dokumentarnog akreditiva, odnos s glavnim ugovorom o kupoprodaji, pravila Međunarodne trgovinske komore kojima se reguliraju dokumentarni akreditivi, vrste akreditiva, dokumente potrebne za nastanak samog ugovora, te subjekte ovog ugovora i same odnose među njima.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2008/13
Teme: 3 Društvene znanosti > 34 Pravo. Pravna znanost > 347 Građansko pravo > 347.7 Trgovačko pravo. Pravo trgovačkih društava
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Datum pohrane: 21 Pro 2011 10:39
Zadnja promjena: 21 Pro 2011 10:39
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/831

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku