E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Analiza troškova u cilju racionalnijeg financiranja poslovanja doma za starije i nemoćne osobe Novigrad

Cvenček, Nada (2007) Analiza troškova u cilju racionalnijeg financiranja poslovanja doma za starije i nemoćne osobe Novigrad. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (244kB)

Sažetak

Za obradu troškova navedene ustanove ponukale su me sličnosti i razlike u utjecaju troškova na cijenu proizvoda između proizvodnih i uslužnih ekonomskih subjekata. Za razliku od ekonomskog subjekta kojem je konačni cilj finalni proizvod s uporabnom vrijednosti, ustanova kao Dom ima za cilj prodaju usluga.U razradi ove teme, osvrt na troškove ove i sličnih ustanova ima za cilj pokazati razliku u vrsti troškova, a posebno njihov utjecaj na cijenu proizvoda tj. usluga, te zakonitosti istih. Izvori podataka koji su korišteni u razradi ove teme su podaci Doma za starije i nemoćne osobe Novigrad, odnosno, troškovi koji se pojavljuju u radu i pružanju konačne usluge. Da bi se što bolje pojasnio utjecaj troškova na cijenu usluga koje ustanova pruža, prvenstveno će biti korišten osvrt na zakonitosti varijabilnih i fiksnih troškova. Za razliku od proizvodnih ekonomskih subjekata gdje je o obimu proizvodnje ovisna visina varijabilnih troškova, subjekti koji su uslužnih djelatnosti imaju specifičnosti, kako u podjeli troškova na fiksne i varijabilne, tako i na njihov utjecaj na cijenu iste. Razlika se javlja i između uslužnih djelatnosti u samoj njihovoj ovisnosti o utjecaju tržišnih zakonitosti na poslovanje. Podaci koji će se koristiti u razradi teme prikazuju vrstu ekonomskog subjekta čije su cijene usluga unaprijed određene od strane državnih tjela, dok su troškovi određeni tržišnim zakonitostima.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2007_31
Teme: 6 Tehnologija (primijenjene znanosti) > 65 Menadžment i organizacija industrije, trgovine i komunikacija > 657 Računovodstvo > 657.4 Računi (konta). Računovodstveni sustavi. Računovodstvo troškova
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Ekonomija
Datum pohrane: 16 Pro 2011 08:41
Zadnja promjena: 16 Pro 2011 08:41
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/841

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku