E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Razvojni tijekovi državne revizije u Republici Hrvatskoj pri procesu pridruživanja Europskoj uniji

Simetić, Željka (2006) Razvojni tijekovi državne revizije u Republici Hrvatskoj pri procesu pridruživanja Europskoj uniji. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (359kB)

Sažetak

Republika Hrvatska nalazi se u ključnom razdoblju pristupanja Europskoj uniji, što znači da je potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju postala punopravni sudionik procesa stabilizacije i pridruživanja Europskoj uniji, koji je stupio na snagu 01.veljače 2005. godine. Sada je pred nama razdoblje pregovora i usklañivanja sa europskim standardima na svim područjima od gospodarstva do kulture, što izmeñu ostalog znači da je Republika Hrvatska dužna uskladiti i područje revizije sa pravnom stečevinom Europske unije. Razvojem tržišnog gospodarstva i globalizacije tržišta, revizija financijskih izvještaja sve više dobiva na značenju s obzirom na veliki broj sudionika u poslovnim odnosima, koji su zainteresirani za realnost i objektivnost financijskih izvještaja. Na svom putu prema članstvu u Europskoj uniji Hrvatska je od samog početka nailazila na probleme. Koji su to problemi vezani za usklañenje državne revizije sa zahtjevima Europske unije i kako ih je postepeno rješavala, pokušat će se prikazati ovim radom. Prvi dio rada govori općenito o reviziji na našim prostorima i načinu na koji je ona ureñena, a drugi dio rada govori o ureñenju državne revizije u zemljama članicama Europske unije, te koji su to razlozi koji državnu reviziju čine tako značajnom za svaku suvremenu državu. Pokušat će se povući paralela izmeñu naše državne revizije i one u Europskoj uniji, te ukazati na osnovne razlike i istaknuti što to treba promijeniti u našem Zakonu i Ustavu. Kroz ovaj rad će se takoñer pokušati prezentirati kako revizija funkcionira u Republici Hrvatskoj, kakvi su bili njezini tijekovi i kakve smo promjene poduzeli, da bismo reviziju u Republici Hrvatskoj što više približili onima u zemljama članicama Europske unije. Na kraju će biti govora o samim predpristupnim programima, meñunarodnoj suradnji Državnog ureda za reviziju, te obvezama Hrvatske prema Europskoj uniji u procesu pridruživanja.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2007_48
Teme: 6 Tehnologija (primijenjene znanosti) > 65 Menadžment i organizacija industrije, trgovine i komunikacija > 657 Računovodstvo > 657.6 Službeno ispitivanje i verifikacija računa, konta. Revizija
Odjeli: NIJE ODREĐENO
Datum pohrane: 13 Jan 2012 13:02
Zadnja promjena: 13 Jan 2012 13:02
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/857

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku