E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Povećanje temeljnog kapitala u društvima kapitala – razlozi i oblici

Kožljan, Katarina (2007) Povećanje temeljnog kapitala u društvima kapitala – razlozi i oblici. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (370kB)

Sažetak

Cilj mog diplomskog rada zapravo je analiza temeljnog kapitala u društvima kapitala (dioničko duštvo i društvo s ograničenom odgovornošću), odnosno načina povećanja temeljnog kapitala u tim društvima. Ima ih više, te sam stoga o svakome ponešto rekla. I u jednom i u drugom društvu, temeljni se kapital povećava na dva osnovna načina – efektivno i nominalno. No, treba reći da se stvarno povećanje temeljnog kapitala grana u više podvrsta, a svaki opet sa svojim specifičnostima. Kroz nekoliko prvih stavki navedenih u radu, pokušala sam ukazati na osnovne značajke dioničkog društva, na temeljni kapital koji mu je potreban prilikom osnivanja te o njegovim daljnjim razlozima povećanja, odnosno priljeva “svježih” sredstava u društvo. Zatim sam kroz nekoliko sljedećih točaka detaljno razradila i opisala povećanje temeljnog kapitala ulozima, uvjetno povećanje, odobreno i povećanje iz sredstava društva. Za razliku od dioničkog društva, u društvu s ograničenom odgovornošću povećanje temeljnog kapitala svodi se na povećanje ulozima ili pak povećanje iz sredstava društva. Prije samog zaključka osvrnula sam se i na razlike povećanja temeljnog kaptiala u oba društva. Već pri samom osnivanju, svaki od tih društava ima različiti početni temeljni kapital. Budući da je u društvu s ograničenom odgovornošću temeljni kapital deset puta niži od iznosa temeljnog kapitala u dioničkom društvu, samim time je to društvo privlačnije širem krugu poduzetnika, a ta je činjenica vrlo važna i u našoj praksi.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2007_49
Teme: 3 Društvene znanosti > 34 Pravo. Pravna znanost > 347 Građansko pravo > 347.7 Trgovačko pravo. Pravo trgovačkih društava
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Datum pohrane: 19 Pro 2011 13:31
Zadnja promjena: 19 Pro 2011 13:31
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/858

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku