E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Dostignuti stupanj i daljnje perspektive liberalizacije trgovine

Manojlović, Tanja (2006) Dostignuti stupanj i daljnje perspektive liberalizacije trgovine. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (812kB)

Sažetak

Osnova ovog diplomskog rada bila je opisati dostignuti stupanj liberalizacije trgovine te razmotriti njezine buduće perspektive. Slobodna trgovina i liberalizacija praćene su kroz razvoj i osnivanje svjetske trgovinske organizacije (WTO-a) s ciljem razmatranja prijašnjeg stanja u svjetskoj trgovini te praćenja postupne liberalizacije i njezinog daljnjeg razvoja i utjecaja kako na razvijene zemlje tako i na zemlje u razvoju. Ovaj diplomski rad podijeljen je u pet poglavlja. Nakon uvodnog dijela u prvom poglavlju, u drugom poglavlju opisan je povijesni razvoj GATT-a te liberalizacija trgovine kroz osam multilateralnih rundi pregovora. U trećem poglavlju opisuje se WTO, kako je došlo do osnivanja, opći ciljevi i zadaci, temeljni principi, sporazumi, organizacijska struktura te njezin utjecaj na daljnju liberalizaciju svjetske trgovine. WTO je međunarodna organizacija koja se bavi pravilima trgovanja među zemljama. Ona predstavlja pravni i institucionalni temelj multilateralnog trgovinskog sustava na osnovi kojeg vlade država članica oblikuju domaće zakonske propise na području trgovine. U četvrtom poglavlju promatrat ćemo kako je liberalizacija svjetske trgovine, kroz povijest utjecala na razvoj svjetskog gospodarstva i na razvoj svjetske trgovine. Tema petog poglavlja odnosi se na Ministarske konferencije vođene u okviru WTO-a kojima je cilj daljnja liberalizacija trgovinske razmjene. Održavaju se po dogovoru zemalja članica, najmanje svake dvije godine, a do danas ih je održano šest. Na kraju, u posljednjem poglavlju sumirane su sve obrađene teme i opisani problemi procesa liberalizacije trgovine.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2007_50
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 339 Trgovina. Međunarodni gospodarski odnosi. Svjetsko gospodarstvo > 339.5 Trgovina s inozemstvom. Vanjska trgovina. Međunarodna trgovina
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam
Datum pohrane: 16 Pro 2011 08:42
Zadnja promjena: 16 Pro 2011 08:42
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/859

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku