E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Računovodstvene informacije u procesu ekonomskog odlučivanja u Erste&Steiermarkische bank d.d. Rijeka

Peruško, Elvira (2007) Računovodstvene informacije u procesu ekonomskog odlučivanja u Erste&Steiermarkische bank d.d. Rijeka. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (313kB)

Sažetak

Pojava snažne konkurencije nebankovnih financijskih institucija, kakve su investicijski fondovi, mirovinski fondovi, osiguravatelji života i slične institucije, ima ograničavajuće djelovanje na profitabilnost i uspješnost poslovanja banke. Da bi održale uspješnost i konkurentnost poslovanja, današnja banka se mora prilagođavati novom okruženju, širiti ponudu svojih proizvoda, prihvaćati nove tehnike i tehnologije rada. Razvojem gospodarskih odnosa u svijetu gdje dominira globalizacija i brzi protok informacija postavlja se pitanje kako doći do relevantnih informacija za odlučivanje te iz kojih podataka stvarati relevantnu informaciju za proces ekonomskog odlučivanja koji bi rezultirao što sigurnijom odlukom za uspješan rezultat banke. Računovodstvo kao značajan izvor informacijske podloge u ekonomskom odlučivanju proživljavalo je svoje transformacijske oblike od jednostavnog bilježenja već nastalih događaja do današnjih dana kada je dano računovodstvu uloga kreatora informacijske podloge. Kvalitetne i pravodobne računovodstvene informacije podloga su menadžerima različitih razina za donošenje odluka o bankovnom poslovanju. Erste & Steiermärkische Bank d.d. Rijeka nastala je 1. kolovoza 2003. spajanjem Riječke banke d.d. Rijeka i Erste & Steiermärkische Bank d.d. Zagreb. Fuzionirana banka posluje na nacionalnoj razini i pokriva gotovo sva područja Hrvatske. Od znanstvenih metoda u izradi rada koristit će se metoda analize u razmatranju poslovno-informacijskog sustava. U razmatranju poslovanja banke bit će nužno koristiti metodu apstrakcije jer se neće obuhvatiti svi aspekti poslovanja, već samo financijsko-računovodstveni aspekt poslovanja banke. Za obradu informacija iz financijskih izvještaja koristit će se metode analize i sinteze kako bi se došlo do računovodstvenih informacija koje služe prilikom odlučivanja u Erste & Steiermärkische Bank. Cilj ove radnje je upoznavanje poslovanja banke, informacijskog sustava banke, te nastanka računovodstvenih informacija koje služe menadžerima različitih razina kao podloga za ekonomsko odlučivanje U prvom dijelu rada opisana je djelatnost banke, usluge banke, struktura banke i kadrovska struktura po stručnoj spremi i spolu. Drugi dio razrađuje poslovno informacijski sustav, objašnjavajući posebno svaki njegov podsustav te ulogu računovodstvenih informacija koje proizlaze kao output računovodstveno-informacijskog sustava. U trećem dijelu opisan je informacijski sustav unutar banke, te način nastanka, prikupljanja, analize i upotrebe računovodstvenih informacija iz financijskih izvještaja prilikom odlučivanja. U četvrtom dijelu rada dani su prijedlozi unaprijeđenja računovodstvenih informacija u banci. Rad bi trebao poslužiti svima koji žele proučiti računovodstvenoinformacijski sustav Erste & Steiermärkische Bank d.d, te same računovodstvene informacije kao njegov krajnji output koje služe kao podloga za donošenje odluka.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2007_58
Teme: 6 Tehnologija (primijenjene znanosti) > 65 Menadžment i organizacija industrije, trgovine i komunikacija > 657 Računovodstvo
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam
Datum pohrane: 21 Pro 2011 10:41
Zadnja promjena: 21 Pro 2011 10:41
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/866

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku