E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Ekonomski učinci ulaska manje razvijenih zemalja u Europsku uniju –primjer Grčke i Španjolske

Matić, Alen (2006) Ekonomski učinci ulaska manje razvijenih zemalja u Europsku uniju –primjer Grčke i Španjolske. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (473kB)

Sažetak

Ova misao o miru jednog azijskog duhovnog vođe čini se kao savršen uvod u tematiku koja se obrađuje u ovom diplomskom radu. Polazeći od teze kako je temelj svakog čovjekovog udruživanja, bez obzira na vrstu i sadržaj, mir, sigurnost i svekoliki prosperitet, tada tu misao možemo shvatiti kao vodilju i bit integracijskih procesa kako kroz povijest tako i u suvremeno doba. Problematika europskih integracija vrlo je aktualna i važna tema danas u Hrvatskoj. O njoj se polemizira u javnosti, medijima, političko-ekonomskim strukturama, ali i na razini pojedinaca. Svatko ima svoje argumente «za» i «protiv», što je i razumljivo s obzirom na to da se Hrvatska nalazi pred vratima Europske Unije. Stoga je odabir takve tematike mali doprinos sveopćoj raspravi, želji za edukacijom i pokušaj razumijevanja bitnih odrednica euro-procesa. U ovome radu pokušat će se prikazati činjenice vezane uz povijest i nastanak EU-a, proširenja koja su prethodila te njezin značaj i način rada sve do danas. Istraživanje će se najviše temeljiti na iskustvima dviju zemalja članica – Španjolskoj i Grčkoj, koje su do ulaska u Uniju bile relativno nerazvijene. Bit će zanimljivo iskustva tih dviju zemalja usporediti sa situacijom u Hrvatskoj i njezinim gospodarstvom. Nadam se da će ovaj rad biti još jedan prilog i snažan argument «za» ulazak Hrvatske u europsku obitelj. U drugome poglavlju započinje osnovni prikaz udruživanja kroz povijest, zatim slijede temeljne odrednice i tijek razvoja Europske unije do danas, kao i način njezina funkcioniranja. Nakon toga slijedi sveobuhvatni prikaz Grčke kao članice Europske unije. Obuhvaćene su osnovne geo-političke karakteristike zemlje i njenog stanovništva. Posebno se u poglavlju govori o grčkom gospodarstvu, njezinom putu u EU te o posljedicama koje je to članstvo imalo na njenu ekonomiju. U četvrtom poglavlju, koje govori o Španjolskoj, objašnjavaju se temeljne odrednice same zemlje i značaj njezina ulaska u Uniju. Peto poglavlje donosi usporedbu između te dvije države, odnosno njihove sličnosti i razlike u kontekstu europskog integriranja i razvijenosti njihovih gospodarstava. Posljednje, šesto poglavlje donosi prikaz Hrvatske, zemlje kandidata za ulazak u EU, koja se trenutno nalazi u pregovaračkom procesu. To poglavlje objašnjava hrvatsku poziciju u procesu integriranja te usporedbu sa Grčkom i Španjolskom ponajviše s obzirom na sadašnji stupanj gospodarskog razvitka. Cilj ovog diplomskog rada je spoznati koliko su navedene dvije zemlje napredovale nakon ulaska u Europsku uniju te što to Hrvatska može iskoristiti iz njihova primjera. Metode koje se koriste u ovome radu jesu prvenstveno metoda komparacije ključnih ekonomskih pokazatelja, zatim analiza i raščlamba pojedinih pokazatelja, kao i sinteza svega navedenoga.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2006/79
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 339 Trgovina. Međunarodni gospodarski odnosi. Svjetsko gospodarstvo
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam
Datum pohrane: 19 Pro 2011 12:41
Zadnja promjena: 19 Pro 2011 12:41
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/887

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku