E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Poslovanje institucija u zdravstvu Republike Hrvatske

Sošić-Radolović, Vesna (2006) Poslovanje institucija u zdravstvu Republike Hrvatske. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (464kB)

Sažetak

Zdravlje je vodeća vrijednost u ljudskom životu, pa slijedi da je briga o njemu kroz funkcioniranje zdravstvenog sustava od posebne važnosti u percepciji funkcioniranja neke zajednice, a sustav zdravstva i zdravstvenog osiguranja zajedno čine jedan od najvažnijih segmenata društva i njegovog djelovanja kao kompaktne cjeline. U današnjoj novoj ekonomiji, zdravstvo se suočava s velikim brojem izazova. Neki od njih su: zakonski propisi, integracija i zahtjevi za boljom, sveobuhvatnom njegom pacijenta, rastuća konkurencija, povećanje troškova kao i rastući zahtjev za potpunim i sveobuhvatnim zdravstvenim sustavom. Cilj rada nije da ponudi cjelovito i konačno rješenje problema na koje nailazimo u zdravstvu, što bi bilo pretenciozno, već da pokuša argumentirano ukazati na probleme u funkcioniranju zdravstvenog sustava, a identificirati ih znači napraviti prvi korak u njihovom rješavanju. U prvom se dijelu daje pregled zdravstvenih sustava u svijetu. Drugi dio daje sliku zdravstvenog sustava u Republici hrvatskoj kroz prikaz normativnog uređenja, zdravstvenih institucija, zdravstvenog osiguranja i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Treći dio daje prikaz funkcioniranja sustava. Kad govorimo o funkcioniranju zdravstvenog sustava prije svega govorimo o njegovom poslovanju, tj. financiranju i trošenju sredstava, a to će biti prikazano većim dijelom kroz poslovanje HZZO-a, institucije koja posreduje između davatelja usluga i pacijenata. Četvrti dio problemski govori o ekonomsko-financijskoj situaciji u zdravstvu, te donosi prikaz mogućnosti daljnjeg razvoja.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2006/100
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 330 Ekonomija općenito > 330.1 Ekonomska znanost. Osnovni ekonomski pojmovi, teorija. Vrijednost. Kapital. Fondovi > 330.101.542 Mikroekonomija
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam
Datum pohrane: 19 Pro 2011 13:29
Zadnja promjena: 19 Pro 2011 13:29
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/902

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku