Vukosavljević, Sanda (2006) Ekološka poljoprivreda u funkciji razvoja turizma Hrvatske. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.
Puni tekst
PDF
- Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja. Download (589kB) |
Sažetak
Tema ovog diplomskog rada jest Ekološka poljoprivreda u funkciji razvoja turizma Hrvatske. Cilj rada jest ukazati na sve prednosti, kako ekološke tako i ekonomske, proizvodnje zdrave hrane i njenog plasmana na hrvatsko tržište hrvatskim kupcima, te turistima putem na ovaj način obogaćene turističke gastronomske ponude. U prvom dijelu »Ekološka poljoprivreda« dane su definicije te karakteristike ove grane djelatnosti, kao i ciljevi i načela ekološke poljoprivrede. Dalje u tekstu navedene su neke osnovne razlike između ekološke i konvencionalne poljoprivrede. Slijedeća cjelina, »Razvoj ekološke poljoprivrede«, opisuje razloge nastanka i stanje u svijetu za vrijeme njenog nastanka. Prikazan je način na koji se odvijao ovaj razvoj i kako je rastao udio ekološke poljoprivrede u svijetu, te je rečeno nekoliko riječi o najvažnijim organizacijama koje vode i pravno reguliraju ovu djelatnost – IFOAM i FAO. U posebnom dijelu opisan je razvoj na području Hrvatske te neki otežavajući čimbenici koji su kočili i još uvijek usporavaju razvoj ove djelatnosti. U suradnji s navedenim organizacijama, kao važan preduvjet za nastavak suradnje s Europskom Unijom, razvio se i naš Zakon o ekološkoj poljoprivredi te je rečeno nešto o njemu, ekološkim certifikatima koji se dodjeljuju, uvjetima i proceduri za dobivanje Ekološkog znaka i poticajima koje daje država. Slijedeći dio, »Ekonomski aspekt ekološke proizvodnje«, kao što i sam naslov kaže, govori o ekološkoj poljoprivredi sa ekonomskog gledišta – cijene, prinosi, tržište... Navedeni su primjeri eko – imanja Sever, Zrno i Mavrović. Objašnjena je razlika u cijeni ekoloških i konvencionalnih namirnica na primjeru eko – imanja Zrno i na primjeru eko - imanja Mavrović, odstupanja između direktne cijene i cijene u supermarketima. Zadnji je dio »Međuovisnost turizma i ekološke poljoprivrede«. Ova cjelina ukazuje na vezu između turizma i ekološke poljoprivrede, govori o prednostima Hrvatske za ovaj način proizvodnje i ukusima potrošača. Turizam je prikazan kao najbolji način plasiranja ekoloških proizvoda na veliko tržište, te kao najbolji način izvoza uz izbjegavanje popratnih carina i drugih davanja koja dižu ionako visoku cijenu. U izradi diplomskog rada korištene su slijedeće metode pisanja: induktivna, komparativna, matematička, statistička i analitička metoda, te metode analize, dokazivanja i opovrgavanja.
Tip objekta: | Teza (Diplomski rad) |
---|---|
Mentor: | Bušelić, Marija |
Dodatne informacije: | 2006/103 |
Teme: | 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 338 Gospodarsko stanje. Gospodarska politika. Upravljanje gospodarstvom. Gospodarsko planiranje. Proizvodnja. Usluge. Cijene > 338.4 Proizvodnja i usluge prema gospodarskim sektorima > 338.48 Turistički promet s gospodarskog gledišta. Politika turističkog gospodarstva |
Odjeli: | Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam |
Datum pohrane: | 16 Pro 2011 08:42 |
Zadnja promjena: | 19 May 2014 10:15 |
URI: | http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/904 |
Actions (login required)
Pregledaj stavku |