E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Ekološka poljoprivreda u funkciji razvoja turizma Hrvatske

Vukosavljević, Sanda (2006) Ekološka poljoprivreda u funkciji razvoja turizma Hrvatske. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (589kB)

Sažetak

Tema ovog diplomskog rada jest Ekološka poljoprivreda u funkciji razvoja turizma Hrvatske. Cilj rada jest ukazati na sve prednosti, kako ekološke tako i ekonomske, proizvodnje zdrave hrane i njenog plasmana na hrvatsko tržište hrvatskim kupcima, te turistima putem na ovaj način obogaćene turističke gastronomske ponude. U prvom dijelu »Ekološka poljoprivreda« dane su definicije te karakteristike ove grane djelatnosti, kao i ciljevi i načela ekološke poljoprivrede. Dalje u tekstu navedene su neke osnovne razlike između ekološke i konvencionalne poljoprivrede. Slijedeća cjelina, »Razvoj ekološke poljoprivrede«, opisuje razloge nastanka i stanje u svijetu za vrijeme njenog nastanka. Prikazan je način na koji se odvijao ovaj razvoj i kako je rastao udio ekološke poljoprivrede u svijetu, te je rečeno nekoliko riječi o najvažnijim organizacijama koje vode i pravno reguliraju ovu djelatnost – IFOAM i FAO. U posebnom dijelu opisan je razvoj na području Hrvatske te neki otežavajući čimbenici koji su kočili i još uvijek usporavaju razvoj ove djelatnosti. U suradnji s navedenim organizacijama, kao važan preduvjet za nastavak suradnje s Europskom Unijom, razvio se i naš Zakon o ekološkoj poljoprivredi te je rečeno nešto o njemu, ekološkim certifikatima koji se dodjeljuju, uvjetima i proceduri za dobivanje Ekološkog znaka i poticajima koje daje država. Slijedeći dio, »Ekonomski aspekt ekološke proizvodnje«, kao što i sam naslov kaže, govori o ekološkoj poljoprivredi sa ekonomskog gledišta – cijene, prinosi, tržište... Navedeni su primjeri eko – imanja Sever, Zrno i Mavrović. Objašnjena je razlika u cijeni ekoloških i konvencionalnih namirnica na primjeru eko – imanja Zrno i na primjeru eko - imanja Mavrović, odstupanja između direktne cijene i cijene u supermarketima. Zadnji je dio »Međuovisnost turizma i ekološke poljoprivrede«. Ova cjelina ukazuje na vezu između turizma i ekološke poljoprivrede, govori o prednostima Hrvatske za ovaj način proizvodnje i ukusima potrošača. Turizam je prikazan kao najbolji način plasiranja ekoloških proizvoda na veliko tržište, te kao najbolji način izvoza uz izbjegavanje popratnih carina i drugih davanja koja dižu ionako visoku cijenu. U izradi diplomskog rada korištene su slijedeće metode pisanja: induktivna, komparativna, matematička, statistička i analitička metoda, te metode analize, dokazivanja i opovrgavanja.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: Bušelić, Marija
Dodatne informacije: 2006/103
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 338 Gospodarsko stanje. Gospodarska politika. Upravljanje gospodarstvom. Gospodarsko planiranje. Proizvodnja. Usluge. Cijene > 338.4 Proizvodnja i usluge prema gospodarskim sektorima > 338.48 Turistički promet s gospodarskog gledišta. Politika turističkog gospodarstva
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam
Datum pohrane: 16 Pro 2011 08:42
Zadnja promjena: 19 May 2014 10:15
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/904

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku