E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Komparativna analiza konkurentnosti hrvatskog gospodarstva

Čizmić, Tihomir (2006) Komparativna analiza konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (473kB)

Sažetak

Hrvatska je 18. lipnja 2004. godine dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Članstvo u Europskoj uniji od Hrvatske zahtijeva transparentno tržišno gospodarstvo, te postizanje konkurentnog nacionalnog gospodarstva koje će biti sposobno da se uklopi u globalno tržišno natjecanje i dovede do rasta životnog standarda svih građana. Hrvatskoj pred ostvarenjem tog cilja stoje mnogobrojne prepreke. Uvjeti za njeno priključenje nisu samo institucionalna prilagodba već i sposobnost da osiguramo ekonomski rast i povećamo konkurentnost na tržištu Europske unije. Gdje je Hrvatska danas u odnosu na neke usporedne zemlje okruženja i kakve je još promjene očekuju na putu ka konkurentnijoj europskoj zemlji pokušat ću objasniti u ovom radu. U prvom dijelu rada objašnjena je konkurentnost, osnovni čimbenici konkurentnosti i prikazan rang Hrvatske i deset najbolje rangiranih zemalja prema indeksu konkurentnosti rasta i indeksu poslovne konkurentnosti. U drugom poglavlju analizirano je nekoliko osnovnih čimbenika koji utječu na konkurentnost hrvatskog gospodarstva. Detaljnije su analizirani čimbenici poput makroekonomske politike, komparativnom metodom analizirani su vanjskotrgovinski tijekovi Hrvatske i usporednih zemalja, te kao posljednji čimbenik konkurentnosti hrvatskog gospodarstva analizirana su izravna strana ulaganja (FDI), te koja je njihova uloga u gospodarskom razvoju. U zadnjem poglavlju navedeno je nekoliko osnovnih slabosti hrvatskog gospodarstva i ukratko nabrojeni osnovni strateški ciljevi gospodarstva u budućnosti. Detaljnije je obrazloženo nekoliko preporuka iz područja obrazovanja, malog i srednjeg poduzetništva koje bi, prema mom mišljenju, u budućnosti trebale imati presudnu ulogu u podizanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2006/106
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 330 Ekonomija općenito > 330.3 Dinamika gospodarstva. Kretanje gospodarstva
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Marketinško upravljanje
Datum pohrane: 19 Pro 2011 12:52
Zadnja promjena: 19 Pro 2011 12:52
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/906

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku