E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Utjecaj mikrologističkog sustava na okoliš

Pekišić, Dunja (2006) Utjecaj mikrologističkog sustava na okoliš. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (392kB)

Sažetak

"Utjecaj mikrologističkog sustava na okoliš" tema je koja naglašava važnost zaštite okoliša koja je uslijed ljudskog djelovanja često bila potisnuta. Vodeći računa o uspješnosti poslovanja, odgovornost prema okolišu nerijetko je stavljena u drugi plan. Logistika, kao integrirajuća funkcija unutar poduzeća, zaslužna je za uspješnije poslovanje, postizanje konkurentskih prednosti i racionalizacije u poslovanju. Unutar mikrologističkog sustava značajno je pet aktivnosti, koje međusobno povezane ostvaruju optimalizaciju informacijskih, vrijednosnih i materijalnih tokova unutar poslovnog sustava, a to su: izvršavanje narudžbi, upravljanje zalihama, skladištenje, pakiranje i transport. No, bez obzira na brojne prednosti koje ove aktivnosti donose poduzeću, ne smije se zanemariti njihov štetan utjecaj na okoliš. Aktivnosti upravljanja zalihama i pakiranja tereti se za nastajanje velike količine otpada koji se u što većoj mjeri nastoji minimizirati. Osim smanjivanja nastajanja otpada, ciljevi gospodarenja otpadom obuhvaćaju ponovnu uporabu otpada bez obrade, recikliranje te zbrinjavanje otpada na propisan način. Transport, najskuplja logistička aktivnost, ima brojne štetne utjecaje na okoliš: emisija štetnih tvari u atmosferu, emisija buke, vizualna degradacija prostora, zagađenja mora i vode kemijskim tvarima, zagađenje tla slučajnim ispuštanjem opasnih tvari i sl. Raznim parcijalnim mjerama nastoje se ublažiti ili riješiti pojave velikog zagađenja i devastacije prirode, no te su mjere dosta ograničene, pa ono na čemu se inzistira jest održivi razvoj, koji uz ostvarenje gospodarskog rasta, neće narušiti ravnotežu ekosustava. Primjenjujući takvu politiku, sve veći broj poduzeća nastoji ostvariti ekoefikasnost, na način da postižući sve veću djelotvornost istodobno sprječavaju onečišćenje okoliša dobrim gospodarenjem, zamjenom sirovina, čišćim tehnologijama i čišćim proizvodima itd. Osim integracije zaštite okoliša u poduzeća, briga o okolišu tiče se svakog pojedinca tako da održivost na svim razinama gospodarskog i logističkog sustava predstavlja jedini izbor za našu svijetliju budućnost.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2006/109
Teme: 6 Tehnologija (primijenjene znanosti) > 65 Menadžment i organizacija industrije, trgovine i komunikacija > 65.01 Metode i metodologija. Teorija i praksa organizacije > 65.012.34 Logistika
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Marketinško upravljanje
Datum pohrane: 21 Pro 2011 10:41
Zadnja promjena: 21 Pro 2011 10:41
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/909

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku