E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Specifičnosti konsolidiranja financijskih izvješča "Istraturist grupe"

Grego, Đulijana (2006) Specifičnosti konsolidiranja financijskih izvješča "Istraturist grupe". Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (366kB)

Sažetak

Konsolidacija (lat. consolidato – učvrstiti) se provodi da bi se dioničari i ostali korisnici što preciznije informirali o uspijehu ili neuspijehu određene kompanije. U praksi se radi o kompaniji koja u svom vlasništvu ima još nekoliko manjih kompanija tj. dioničko društvo, te se konsolidacijom eliminiraju (raščiščavaju) trgovanja među “tvrtkama kćeriama” i njihove transakcije s “maticom”, kako bi se izbjegla mogućnost zavaravanja (malverzacije) dioničara predočenim podacima. Današnje dioničarstvo, povezivanje samostalnih poduzeća u jedan ekonomski subjekt nastaje kao rezultat objedinjavanja i dobivanja kontrole jednog poduzeća nad neto imovinom ili poslovanjem drugog poduzeća. Do spajanja dolazi radi integracije i okrupnjivanja želi se postati jači, stvoriti veće bogatstvo nego što bi se stvorilo kada bi poduzeće poslovalo kao ranije. Spajanje financijskih izvještaja matice i njezinih podružnica, nazvano procesom konsolidacije financijskih izvještaja, predstavlja konsolidaciju u užem smislu riječi koja je predmet ovog diplomskog rada. Cilj rada je opisati karakteristična svojstva konsolidiranih financijskih izvještaja te pripremiti i izraditi konsolidiranu bilancu. Izrada konsolidiranih financijskih izvješča za maticu i njezina društva kćeri obvezna su u vezi s godišnjim obračunom poslovanja. Konsolidacija financijskih izvješča izrađuje se i kada dolazi do povezivanja društva i to stjecanjem vlasničkih udjela u drugim društvima tj. kad dolazi do spajanja i pripajanja društva. Konsolidirana financijska izvješča namijenjena su meneđmentu, vlasnicima i drugim ulagateljima. Sukladno čl. 30. st.1. Zakona o računovodstvu (Nar. Nov., br. 90/92), zakonski predstavnik poduzetnika u roku od devet mjeseci nakon isteka poslovne godine dužan je konsolidirana izvješča predočiti vlasnicima. Za izradu ovog diplomskog rada upotebljena je metoda kvalitativne analize. Podaci su prikupljeni na terenu i putem interneta. Izvori podataka su : godišnje financijsko izvješče “Istraturist grupe” i stručna literatura čiji se popis nalazi na 32. stranici.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2006/113
Teme: 6 Tehnologija (primijenjene znanosti) > 65 Menadžment i organizacija industrije, trgovine i komunikacija > 657 Računovodstvo
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Datum pohrane: 21 Pro 2011 10:38
Zadnja promjena: 21 Pro 2011 10:38
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/912

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku