E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Struktura financijskog potencijala banaka i depozitni novac

Odak, Kristina (2004) Struktura financijskog potencijala banaka i depozitni novac. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (341kB)

Sažetak

Depozitni je novac nematerijalno sredstvo razmjene i cirkulirajuća kupovna snaga za koju je svojstven tzv. bezgotovinski način plaćanja preknjižavanjem na računima banaka i drugih financijskih ustanova. U suvremenim gospodarstvima većina je novca bankarskog, dakle, onog što su ga izdale poslovne banke. Kako bi saznali kako novac dolazi u optjecaj, potrebno je vidjeti kako financijske institucije puštaju u optjecaj depozitni novac koji se u krajnjem slučaju može konvertirati u gotovi novac. Financijske institucije podijelili smo na središnju banku i sve ostale financijske institucije za koje smo u ovom radu uzeli da su poslovne banke. U prvom poglavlju pojasnili smo sam pojam novčane financijske institucije i prikazali sheme imovinskih bilanci. Nadalje smo objedinili bilancu središnje banke s bilancom poslovnih banaka i dobili bilancu novčanog sustava preko kojeg sav novac dolazi u optjecaj. U drugom poglavlju pojasnili smo pojmove kako financijskog tako i kreditnog potencijala kojima smo i započeli našu analizu. U trećem poglavlju uzeti su viškovi rezervi kao ishodište analize i pomoću njih prikazali smo proces multiplikacije novca, makromultiplikaciju i mikromultiplikaciju. Prikazane su moguće varijante odnosa financijskog potencijala i emisije depozitnog novca. Cilj diplomskog rada je pokazati kako banke puštaju novac u optjecaj, koja je uloga i zadaća središnje banke, što je to uopće depozitni novac i čemu služi. Niti jedna banka ne može odobriti više depozitnog novca nego je to sukladno njenom financijskom potencijalu.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2004_78
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 336 Financije. Uključujući: Javne financije. Bankarstvo. Novac > 336.7 Novac. Monetarni sustav. Bankarstvo. Burze
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Datum pohrane: 13 Jan 2012 13:05
Zadnja promjena: 13 Jan 2012 13:05
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/916

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku