E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Determiniranje problema u pregovorima između Eurospke unije i Hrvatske

Stražičić, Helena (2006) Determiniranje problema u pregovorima između Eurospke unije i Hrvatske. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (386kB)

Sažetak

Ideje o ujedinjenoj Europi javljale su se u različitim oblicima tijekom povijesti. Sukobi i tragedije europskih država u Prvom i Drugom svjetskom ratu potaknuli su mnoge diplomate i političare s početka 20. stoljeća na razmišljanje i traženje rješenja za ujedinjenje država na europskom kontinentu, koje bi pridonijelo miru i blagostanju europskih naroda. Ideja je realizirana kroz osnivanje i razvoj Europske unije. Svoju misiju EU ostvaruje kroz proširenje na zemlje srednje i istočne Europe. Upravo zbog svih tih događaja na europskom prostoru i Hrvatska je sebi postavila za cilj ulazak u EU. Dakle, ulazak u Europsku uniju ekonomski je i politički cilj Hrvatske. Da se hrvatska vlast odlučila - i stekla biračku potporu - i za ostanak izvan Unije, postizanje europskih standarda opet bi bio prioritet, jer se bez toga ne može zamisliti napredak i uspješno funkcioniranje države u globalnom svijetu. To znaju i u zemljama koje su, kad su usporedile cijenu složenog procesa integriranja u EU i svoje potencijale, zaključile da - barem zasad - žele ostati izvan Unije. Za Republiku Hrvatsku, koja nema norvešku naftu ni švicarska bogatstva, dvanaest godina nakon stjecanja nezavisnosti došao je trenutak odluke - i ona se, podnošenjem kandidature, kreće u odabranom smjeru. Na svom putu prema članstvu u Europskoj uniji, Hrvatska je od samog početka nailazila na probleme. Koji su to problemi i kako se Hrvatska, sada kao kandidat, nosi s problemima pokušat ćemo razlučiti u ovom radu. U prvom dijelu rada govorimo o odnosima Hrvatske i Europske unije, o kriterijima koje je morala zadovoljiti da bi postala kandidatom te što različiti programi Unije donose Hrvatskoj. Drugi dio rada govori o iskustvima zemalja članica i zemalja kandidata za ulazak u EU, dakle kako su tekli pregovori, koja su područja izuzeća i kako su pregovori završeni. Na kraju govorimo o samim pregovorima Hrvatske i Unije. Kako očekujemo da će teći sami pregovori, koja problematična poglavlja očekujemo i što članstvo u Uniji donosi Hrvatskoj.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2006/42
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 339 Trgovina. Međunarodni gospodarski odnosi. Svjetsko gospodarstvo
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Datum pohrane: 21 Pro 2011 10:35
Zadnja promjena: 21 Pro 2011 10:35
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/917

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku