E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Prednosti i nedostaci ulaska Hrvatske u Europsku uniju

Brajuha, Massimo (2011) Prednosti i nedostaci ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Završni rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (220kB)

Sažetak

Proces ujedinjenja europskih država započeo je udruživanjem šest država članica koje su osnovale Europsku ekonomsku zajednicu 1973 godine. Danas, ta se zajednica razvila u Europsku uniju sa 27 država članica. Europska unija je više od projekta za očuvanje mira, više od gospodarskog prostora i više od suradnje vlada njezinih država članica. Ne obuhvaća samo političare i službenike u Bruxellesu i u državama članicama, ona oblikuje i osmišljava zajednički život i dobrobit više od 500 milijuna građana Unije. Europska Unija za Hrvatsku je do prije sedam godina bila gotovo nedohvatljiv i prilično nepoznat mit, danas kao izazov, za dvije godine kao stvarnost. Za starije naraštaje to je promjena koja donosi nedoživljeni zaokret – sve se počinje mijenjati: vrijednosti, navike, običaji i pravila. Za mlađe naraštaje to je početak sutrašnjice – oblikuju se novi odnosi, otvaraju nove šanse. Dakako, svako prijelomno razdoblje donosi i svoje strahove. Republika Hrvatska se od svog osamostaljenja pokušava gospodarski i politički približiti europskim integracijama, a posebno Europskoj uniji kao najznačajnijoj. Pregovori sa EU počeli su 1995. godine. Bilateralnom Međuvladinom konferencijom EU-Hrvatska 3. listopada 2005. svečano su otvoreni pristupni pregovori za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Nakon gotovo šest godina pregovaranja, Europska komisija je 10. lipnja 2011. objavila da je zaključila pregovore s Hrvatskom i predložila Vijeću ministara EU datum stupanja Hrvatske u članstvo EU 1. srpnja 2013. Tema mog završnog rada su prednosti i nedostaci ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Prvo poglavlje govori o osnovnim obilježjima, tijelima i povijesti Europske unije. U idućem poglavlju obrađuje se proces stabilizacije i pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji, njegova povijest i obilježja. Treće poglavlje se odnosi na odnose Hrvatske i Europske unije od njezinih početaka do trenutne situacije. Poseban značaj u ovom poglavlju dat je prednostima i nedostacima ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Za kraj sam izveo zaključak koji je proizašao iz pomnog istraživanja ove teme. Postoji više razloga zašto sam odabrao ovu temu a jedan od bitnijih zasigurno je zbog same aktualnosti ove teme te zbog utjecaja na cjelokupno stanovništvo Hrvatske i njezinu neizvjesnu budućnost. Rad je baziran na istraživanju literature na tu temu.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Završni rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2011/186
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 339 Trgovina. Međunarodni gospodarski odnosi. Svjetsko gospodarstvo
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam
Datum pohrane: 21 Pro 2011 12:46
Zadnja promjena: 21 Pro 2011 12:46
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/921

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku