E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Računovodstvo proračuna na primjeru doma za starije i nemoćne osobe "Alfredo Štiglić" Pula

Batelić, Greta (2006) Računovodstvo proračuna na primjeru doma za starije i nemoćne osobe "Alfredo Štiglić" Pula. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (792kB)

Sažetak

Od 2000. godine započele su pripreme za početak decentralizacije, što je rezultiralo izmjenama posebnih zakona i smanjenjem funkcija koje se financiraju iz državnog proračuna, koje su prenesene na županije i gradove, odnosno općine. Ustanove u zdravstvu, škole, vrtići, centri za socijalnu skrb te domovi za starije i nemoćne osobe su proračunski korisnici koji se decentraliziraju. Ovim diplomskim radom prikazani su osnovni zadaci računovodstva proračuna na primjeru doma umirovljenika. Računovodstvo proračuna je sveobuhvatan proces koji se ne sastoji samo od evidentiranja i izvještavanja o nastalim promjenama, već je naglasak stavljen na planiranje. Cilj svakog proračunskog korisnika je osigurati sredstva iz proračuna za pokriće rashoda, stoga proračunski korisnik mora precizno isplanirati potrebna sredstva, zajedno s obrazloženjima kako bi proračun odobrio planove, te doznačio sredstva na žiroračun ustanove. Međutim, proračuni često imaju i više proračunskih korisnika pa se suočavaju s problemom što ne mogu svima udovoljiti u visini traženih sredstava te se moraju ravnati po načelu prioriteta. Nakon što su sredstva dobivena i utrošena potrebno je izraditi financijske izvještaje koji su izvor podataka i informacija o prihodima i potrošnji te ih predati nadležnim tijelima.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2006_6
Teme: 6 Tehnologija (primijenjene znanosti) > 65 Menadžment i organizacija industrije, trgovine i komunikacija > 657 Računovodstvo
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Datum pohrane: 13 Jan 2012 13:05
Zadnja promjena: 13 Jan 2012 13:05
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/930

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku