E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Analiza bilance plaćanja Republike Hrvatske od 1993. do 2004. godine

Deronjić, Svjetlana (2006) Analiza bilance plaćanja Republike Hrvatske od 1993. do 2004. godine. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (469kB)

Sažetak

Hrvatska je danas suvremena država koja se trudi sve više nalikovati drugim razvijenim i modernim državama. Zbog toga sva područja gospodarske strukture trebaju biti detaljno analizirana i kontrolirana. U spletu gospodarskih odnosa nalazi se i bilanca plaćanja. Hrvatska bilanca plaćanja je skup svih stavki iz kojih je vidljiv njen položaj na svjetskom tržištu. Bilanca plaćanja je danas moderni pokazatelj stanja gospodarstva određene države i indikatori vidljivi iz analiza njenih transakcija predstavljaju vodič koji usmjerava državu u stvaranju i provođenju makroekonomske politike. Današnja bilanca plaćanja Republike Hrvatske daleko je od idealnih vrijednosti jer predstavlja odraz cjelokupnog gospodarskog stanja koje je još uvijek u fazi prilagođavanja kapitalističkom načinu funkcioniranja gospodarstva koje nije milosrdno prema zastarjelim, skupim i proizvodima s niskim stupnjem tehnološkog razvoja, koji prevladavaju u današnjoj izvoznoj ponudi. Do sada je takvo zaostajanje u prilagodbama dovelo do stvaranja prevelike zaduženost, niske pokrivenosti uvoza s izvozom, tj. do neravnoteže u bilanci plaćanja i takvo stanje se ne može popraviti u kratkom roku. Međutim, dugoročno će ulazak u Europsku uniju sam po sebi uvjetovati usklađenost ekonomske politike sa cjelokupnim funkcioniranjem gospodarstva i s time povezano vanjskotrgovinskih odnosa, trenutno najproblematičnije stavke bilance plaćanja.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2006_8
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 330 Ekonomija općenito > 330.1 Ekonomska znanost. Osnovni ekonomski pojmovi, teorija. Vrijednost. Kapital. Fondovi > 330.101.541 Makroekonomija
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Datum pohrane: 13 Jan 2012 13:05
Zadnja promjena: 13 Jan 2012 13:05
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/931

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku