E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Fiskalna politika i dugoročni rast u Republici Hrvatskoj

Benčić, Dunja (2006) Fiskalna politika i dugoročni rast u Republici Hrvatskoj. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (418kB)

Sažetak

Fiskalna politika najvažnija je sastavnica ekonomske politike, pa ju je stoga i jedino moguće spoznati ako se ona promatra u kontekstu ukupne ekonomske politike. Fiskalna politika se dakle, javlja u okviru ekonomske politike, kao njezin dio, čiji su predmet proučavanja javni prihodi i rashodi. Kao pojam, fiskalna politika se javlja krajem 19.stoljeća, a svoju veću afirmaciju postiže 30-tih godina prošloga stoljeća. Fiskalna politika se dakle, bavi načinima prikupljanja novca u državnu blagajnu i njegovog trošenja. Najbolji način prikupljanja sredstava za javnu raspodjelu predstavlja oporezivanje. Porezi su među najstarijim oblicima fiskalnog zahvaćanja, te oni predstavljaju najizdašniji prihod uopće. Fiskalna politika dijeli se na: ekspanzivnu i kontrakcijsku fiskalnu politiku. Ekspanzivna fiskalna politika se često primjenjuje u vrijeme depresije u vidu smanjenja poreza i porasta javnih rashoda, dok se kontrakcijska fiskalna politika primjenjuje u vrijeme inflacije u vidu povećanih poreza i smanjenja javnih rashoda. U ostvarivanju ciljeva ekonomske politike fiskalna politika ima veoma važne zadaće. To su: alokacijska, redistributivna i stabilizacijska zadaća. Suština alokacijske funkcije je u tome da se rashodima i porezima preusmjeri dio sredstava od zadovoljenja privatnih na podmirenje javnih potreba. Redistributivna funkcija fiskalne politike objašnjava kako, dohoci i imovina nisu nigdje ravnomjerno distribuirani po svim članovima jednog društva, te da razlike potječu od stjecanja dohotka na temelju kapitala i rada, a zatim i transfera. Osnovna zadaća stabilizacijske politike jest postići i održati stabilnu razinu cijena i zaposlenost. Ekonomska politika određuje fiskalnoj politici ciljeve, a to znači i kriterije za ocjenu njezine učinkovitosti. Utvrđujući međuovisnost ciljeva i instrumenata teorija ekonomske politike,a dio tog procesa je i fiskalna politika. Osnovni ciljevi fiskalne politike su stabiliziranje makroekonomskih rizika koji bi se mogli pojaviti zbog brzog rasta vanjskog i javnog duga, te jačanje gospodarskog razvoja kroz povećanje makroekonomske stabilnosti.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: Škare, Marinko
Dodatne informacije: 2006_9
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 330 Ekonomija općenito > 330.1 Ekonomska znanost. Osnovni ekonomski pojmovi, teorija. Vrijednost. Kapital. Fondovi
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Datum pohrane: 13 Jan 2012 13:04
Zadnja promjena: 16 May 2014 13:59
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/932

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku