E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Analiza uspjeha tranzicijskog procesa - primjer Slovenije

Omanović, Jasmina (2006) Analiza uspjeha tranzicijskog procesa - primjer Slovenije. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (406kB)

Sažetak

Početkom tranzicijskog procesa u bivšim socijalističkim zemljama pa tako i u Sloveniji započele su značajne promjene u području politike i gospodarstva. Nakon osamostaljenja Slovenija spada među najnaprednije tranzicijske ekonomije srednje i istočne Europe i među one koje su najbolje pripremljene za članstvo u Europsku Uniju s početkom u svibnju 2004. godine. Slovenija se upustila u proces tranzicije s, nekoliko vrlo povoljnih početnih uvjeta u odnosu na druge tranzicijske ekonomije, što uključuje dobru geografsku poziciju, stručnost ljudskog kapitala i značajne trgovinske veze koje su sa zapadnom Europom uspostavljene tijekom 70-ih i 80-ih godina putem uspostavljanja dugoročnih sporazuma sa zapadnim poduzećima. Rezultat toga bio je da je Slovenija u vrijeme raspadanja SFRJ bila sposobna za preusmjerenje svoje trgovine sa bivšim republikama SFRJ na trgovinu sa zapadom. Međutim, taj brzi preokret nije samo rezultat njene geografske pozicije i povoljnih početnih uvjeta, već i oprezne ekonomske politike koja je odigrala kritičnu ulogu tijekom tranzicije, te je pomogla ubrzanom stvaranju povjerenja u novu državu i njenu ekonomiju. Slovenija ima funkcionalnu tržišnu ekonomiju, koja je u stanju suočiti se s konkurentskim pritiscima unutar Europske unije. Uspjeh tranzicijskih godina rezultat je mudre ekonomske politike i postepenih strukturnih reformi.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2006_10
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 339 Trgovina. Međunarodni gospodarski odnosi. Svjetsko gospodarstvo > 339.9 Međunarodno gospodarstvo općenito. Međunarodni gospodarski odnosi. Globalno gospodarstvo
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Datum pohrane: 17 Feb 2012 13:34
Zadnja promjena: 17 Feb 2012 13:34
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/933

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku