E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Postoji li zajedničko tržište unutar EU? Primjer kretanja radnika unutar proširene EU

Sontag, Slađana (2006) Postoji li zajedničko tržište unutar EU? Primjer kretanja radnika unutar proširene EU. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (420kB)

Sažetak

U diplomskom ovom radu govori se o slobodnom kretanju radnika i o poteškoćama sa kojima se radnici suočavaju. Sporazum iz Schengena pretača je slobodnom kretanju ljudi. U radu je obrađeno tranzicijsko razdoblje koje moraju proći sve nove države članice Europske unije. To je jedan oblik osiguranja starih država članica od navale migranata iz istočnih zemalja Europe. Pretpostavlja se da bi opseg migracije bio znatno veći da se ne primjenjuju privremene mjere. Osim toga radnici nailaze na mnoge pravne i administrativne probleme prilikom traženja zaposlenja u drugoj državi članici. Osim toga tu je i hladan prijem autohtonog stanovništva. Stare zemlje članice (EU 15), s iznimkom Velike Britanije Irske i Švedske, odlučile su zadržati svoje vrata zatvorenima za radnike iz osam od ukupno deset novih zemalja članica iz 2004. godine. Iznimku od restrikcije, koju čine kvote i zahtjevi za radne dozvole, čine radnici Cipra i Malte. Ograničenje slobodnog kretanja radnika odnosi se na razdoblje od sedam godina u po tri etape. Prva etapa ograničenja vrijedi do 30. travnja 2006. godine. Finska je objavila da će liberalizirati svoje tržište rada i otvoriti granice za radnike srednje i istočne Europe. Ovom odlukom pridružila se Španjolskoj i Portugalu u ukidanju svojih restrikcija.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2006_13
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 339 Trgovina. Međunarodni gospodarski odnosi. Svjetsko gospodarstvo > 339.9 Međunarodno gospodarstvo općenito. Međunarodni gospodarski odnosi. Globalno gospodarstvo
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Ekonomija
Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Marketinško upravljanje
Datum pohrane: 13 Jan 2012 13:06
Zadnja promjena: 13 Jan 2012 13:06
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/934

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku