E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Poslovodstvo i zastupanje društva kapitala i osoba

Jodanović, Tijana (2007) Poslovodstvo i zastupanje društva kapitala i osoba. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (281kB)

Sažetak

Društva osoba i društva kapitala međusobno se razlikuju na temelju niz obilježja. Kod društva osoba mora postojati najmanje dva člana, za postojanje nije bitan kapital, između članova postoji jača povezanost interesan i doprinos članova radu društva ne mora biti u novcu ni stvarima, ni pravima nego može biti i u radu i uslugama dok se kod društva kapitala za osnivanje ne traži više osoba, imaju temeljni kapital, članovi su ograničeni na rizik za poslovanje društva i to samo s onim što su uložili u društvo te nije bitan osobni doprinos rada društvu. U skladu s tim razlikama nastaju i razlike kod vođenja poslova i zastupanja društva. U ovom diplomskom radu ukratko će biti objašnjen pojam poslovodstva i pojam zastupanja društva. U daljnjem tekstu detaljnije cu objasniti poslovodstvo i zastupanje kod društva osoba, dakle kod javnog trgovačkog društva, komanditnog društva i gospodarsko interesnog udruženja te kod društva kapitala odnosno kod dioničkog društva i društva s ograničenom odgovornošću. Biti će navedeno tko je kod pojedinog društva ovlađten voditi poslove, tko je ovlašten za zastupanje, kakvo ono može biti, kakva su prava, obveze i ovlasti onoga tko zastupa društvo, te kada, odnosno na koji način i zbog kojih razloga može biti oduzeta ovlast za vođenje poslova te ovlast za zastupanje. Na kraju, bit će prikazana usporedba funkcije vođenja poslova i zastupanja u društvu osoba i društvu kapitala kako bismo na taj način bili u mogućnosti uvidjeti temeljne razlike.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2007_57
Teme: 3 Društvene znanosti > 34 Pravo. Pravna znanost > 347 Građansko pravo > 347.7 Trgovačko pravo. Pravo trgovačkih društava
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Datum pohrane: 13 Jan 2012 13:01
Zadnja promjena: 13 Jan 2012 13:01
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/962

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku