E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Uloga nacionalnih parkova u razvoju Hrvatskog turizma

Beaković, Martina (2006) Uloga nacionalnih parkova u razvoju Hrvatskog turizma. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (1MB)

Sažetak

Turizam je kao skup odnosa i pojava postao jednim od najvećih fenomena 20. stoljeća. Razvoj turizma polazi od prvih civilizacija (Grčka, Rim) do današnjeg modernog turizma kojeg karakteriziraju osobna potrošnja, masovna kretanja, razvoj prometnica i turističke infrastrukture. Hrvatska je zemlja bogata prirodnim resursima, plovnim rijekama bogatim ribom, biljnim i mnogim rijetkim životinjskim vrstama, hrastovim šumama i termalnim izvorima. Ljepota slavonskih žitnica, šumovitog Gorskog kotara, slikovitih brijegova Hrvatskog zagorja i osunčane jadranske obale privući će sve one koji znaju cijeniti osebujnost, raznolikost i bogatstvo prirode. Sve te karakteristike čine turizam u Republici Hrvatskoj jednim od najvažnijih pokretača razvoja gospodarstva. Tema ovog diplomskog rada jest „Uloga nacionalnih parkova u razvoju Hrvatskog turizma“. Namjena je bila da se pokuša istražiti uloga nacionalnih parkova u turističkoj ponudi zemlje. Nacionalni park je veće područje izuzetnih prirodnih kvaliteta, koje obuhvaća jedan ili više sačuvanih ili ljudskih korištenjem neznatno izmijenjenih ekosistema. Dopuštena je jedino tradicionalna poljoprivreda i turističko-rekreativna djelatnost. U Hrvatskoj je proglašeno osam nacionalnih parkova. Lokalno stanovništvo tradicionalno se bavilo (a bavi se još samo u manjim razmjerima) poljoprivredom, ribarstvom, šumarstvom, a danas u najvećem udjelom turizmom, koji predstavlja glavnu gospodarsku aktivnost. Uz pomoć turizma u nacionalnim parkovima spriječilo se iseljavanje mladog stanovništva, a taj se problem isključivo javljao u Gorskom Kotaru, Lici (nacionalni park Risnjak, Paklenica i u Sjevernom Velebitu). Ovim diplomskim radom prezentirat će se nacionalni parkovi kao hrvatska turistička destinacija, njihova ponuda i potražnja, te selektivni oblici turizma. Turizam značajno pridonosi gospodarskom rastu Republike Hrvatske i blagostanju njezinih građana, bazirajući se na održivom korištenju prirodnih resursa kao što su nacionalni parkovi i parkovi prirode, te da sudjelujemo aktivno u njihovom očuvanju i razvoju kako bismo pridobili što veći broj turista. Uz uvodna i zaključna razmatranja, diplomski rad je sastavljen od pet dijelova. U prvom dijelu obradilo se pojmovno značenje turizma, turista, koji su faktori turizma, zatim karakteristike turističkog tržišta. U sljedećem dijelu obrađuju se nacionalni parkovi s njihovim 1 prednostima i nedostacima. U trećem dijelu govori se o svim nacionalnim parkovima u Hrvatskoj sa njihovim obilježjima, ljepotama i posebnostima. U četvrtom dijelu određeni su brojčani podaci svakog nacionalnog parka (broj posjetitelja, broj noćenja..). Kao logičan slijed u posljednjem dijelu prezentirana je uloga nacionalnih parkova u razvoju Hrvatskog turizma. Pri izradi diplomskog rada korišteni su različiti izvori literature, katalozi, prospekti i časopisi.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: Bušelić, Marija
Dodatne informacije: 2006/56
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 338 Gospodarsko stanje. Gospodarska politika. Upravljanje gospodarstvom. Gospodarsko planiranje. Proizvodnja. Usluge. Cijene > 338.4 Proizvodnja i usluge prema gospodarskim sektorima > 338.48 Turistički promet s gospodarskog gledišta. Politika turističkog gospodarstva
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam
Datum pohrane: 13 Jan 2012 13:10
Zadnja promjena: 19 May 2014 10:17
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/972

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku