E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Teorija i stvarnost inozemnih izravnih ulaganja s posebnim osvrtom na Hrvatsku

Toplak, Maja (2006) Teorija i stvarnost inozemnih izravnih ulaganja s posebnim osvrtom na Hrvatsku. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (401kB)

Sažetak

Inozemna izravna ulaganja (foreign direct investment –FDI) počinju se intenzivnije pojavljivati u teoretskim i empirijskim istraživanjima ekonomista nakon II. svjetskog rata, posebno 1980-ih i 1990-ih godina. Nekoliko je razloga za to1: razvoj teorije i institucionalnih investitora u Americi (uzajamnih fondova tržišta novca, investicijskih fondova, mirovinskih fondova), povećana umreženost svjetskih financijskih tržišta i globalizacija, liberalizacija financijskih tržišta, osobito tržišta europskih zemalja početkom osamdesetih godina. Osim toga, slom socijalističko-planskoga koncepta privrede i prijelaz većine bivših socijalističkih zemalja na tržišno gospodarstvo pobudili su dodatni interes za inozemna ulaganja kao instrument za brže povećanje efikasnosti postojećih poduzeća, smanjenje tehnološke zaostalosti, prenošenje novih znanja (osobito u upravljanju) i novih načina poslovanja u tranzicijskim zemljama, te osvajanje novih tržišta. U ovom radu sam željela dati pojedine bitne elemente teorije inozemnih izravnih ulaganja, njihov utjecaj na ostale makroekonomske varijable, dosadašnja iskustva tranzicijskih zemalja glede FDI, te hrvatska iskustva i prijedloge politika kojima se inozemna izravna ulaganja mogu privuči u Hrvatsku. Rad je podijeljen u šest dijelova, od čega je uvod prvi. U drugom se dijelu opisuju elementi teorije inozemnih izravnih ulaganja, te motive davatelja I primatelja izravnih stranih investicija, njihove prednosti I nedostatci, utjecaj FDI na domaće gospodarstvo ( gospodarski rast, zaposlenost, investicije, I irsko gospodarstvo ), odnos nacionalne politike prena izravnim stranim ulaganjima te trendove FDI. U trećem se dijelu osvrčem na kretanja inozemnih izravnih ulaganja u svijetu u 1990-ima te tokove FDI u europskim tranzicijskim zemljama. U četvrtom se dijelu analiziraju tokovi FDI u Hrvatskoj prema različitim pokazateljima ( u vremenu, prema djelatnostima I zemlji podrijetla ), utjecaj FDI na hrvatsko gospodarstvo, čimbenike atraktivnossti RH kao primatelja FDI s posebnim osvrtom na istarsku županiju. U petom dijelu iznjela sam zaključna razmatranaj o poticanju FDI, te šesti je dio zaključak.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2006/69
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 339 Trgovina. Međunarodni gospodarski odnosi. Svjetsko gospodarstvo
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Marketinško upravljanje
Datum pohrane: 20 Jan 2012 10:11
Zadnja promjena: 20 Jan 2012 10:11
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/991

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku