E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Pregovori o ulasku Hrvatske u Europsku uniju s osvrtom na poglavlje poljoprivrede

Pavletić, Sanja (2006) Pregovori o ulasku Hrvatske u Europsku uniju s osvrtom na poglavlje poljoprivrede. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (606kB)

Sažetak

Tema diplomskog rada su pregovori o ulasku Hrvatske u Europsku uniju sa osvrtom na poglavlje poljoprivrede. Cilj rada je istražiti stanje u hrvatskoj poljoprivredi i utvrditi potrebne reforme kako bi se izvršila prilagodba Zajedničkoj poljoprivrednoj politici Europske unije. Jedna od potrebnih reformi je i reforma sustava državne potpore. U tu je svrhu 2003. godine donesen novi Zakon o potporama u poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu. Zakonom se razdvajaju komercijalna od nekomercijalnih poljoprivrednih gospodarstava, a gospodarstva na raspolaganju imaju četiri modela potpore. Utvrđena su četiri najvažnija cilja za pripremu hrvatske poljoprivrede za u ulazak u Europsku uniju, a to su udovoljavanje administrativnim zahtjevima, ostvarivanje konkurentnog poljoprivrednog sektora, maksimiziranje prava koja proizlaze iz članstva i minimiziranje poremećaja koje bi mogla uzrokovati poljoprivredna politika Europske unije na razini poljoprivrednih gospodarstava. Kako bi olakšala proces prilagodbe Hrvatska ima na raspolaganju sredstva programa SAPARD, koja su usmjerena na tri od jedanaest modela SAPARD-a. Hrvatskoj bi u stvaranju pregovaračkih stajališta trebala poslužiti iskustva drugih članica u pregovorima. Pokrenutim reformama Hrvatska se uspješno približava Europskoj uniji, no potrebno će biti još mnogo napora kako bi se hrvatska poljoprivreda potpuno prilagodila Zajedničkoj poljoprivrednoj politici Europske unije.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2006/72
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 339 Trgovina. Međunarodni gospodarski odnosi. Svjetsko gospodarstvo
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Datum pohrane: 20 Jan 2012 10:12
Zadnja promjena: 20 Jan 2012 10:12
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/994

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku