E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Effect of the introduction of the HACCP international standard on an example in the food industry in Croatia

Pešić, Maja (2009) Effect of the introduction of the HACCP international standard on an example in the food industry in Croatia. Ekonomska istraživanja (2). pp. 132-147. ISSN 1331-677X

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (145kB)

Sažetak

Velike demografske promjene u društvu i globalizacija tržišta za sobom donose dodatne promjene u našim prehrambenim navikama. Čitav niz javno zdravstvenih mjera sve više dobiva na važnosti, pri čemu treba naglasiti mjere ekološkog nadzora različitih medija okoliša, od kojih je hrana neizostavljiv segment. Glavni je cilj prehrambenih industrija proizvesti, preraditi i distribuirati hranu zajedničkim naporima svih strana koje sudjeluju u lancu hrane, a koja će ujedno udovoljiti zahtjevima zdravstvene ispravnosti iste. Implementacijom ISO i HACCP normi se uspostavlja proces kontinuiranog i dokumentiranog nadzora u sustavu upravljanja sigurnosti hrane. Najdjelotvorniji sustavi sigurnosti hrane uspostavljaju se, provode i moderniziraju u okviru strukturiranog sustava upravljanja, te se ugrađuju u ukupne upravljačke aktivnosti proizvodne organizacije. U radu se opisuje postupak verifikacije HACCP sustava. Nadalje, analitički izvještaji prikazani u radu su pojedinačni slučajevi uvoñenja i primjene međunarodnog standarda HACCP na primjeru subjekata u poslovanju sa hranom, kao i rezultata postignutih uspostavom istog. U završnom dijelu rada autorica temeljem dobivenih rezultata istraživanja donosi zaključke o potrebi usklađivanja standarda radi zadovoljavanja zakonskih obveza kao i normativa Europske Unije.

[error in script]
Tip objekta: Članak
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2/2009
Ključni pojmovi: međunarodni standardi, sigurnost hrane, HACCP sustav, kvaliteta
Teme: 0 Općenito > 006 Normizacija proizvoda, postupaka, težina, mjera i vremena. Uključujući: Norme. Specifikacije. Pravila. Preporuke > 006.7/.8 Norme prema sadržaju > 006.83 Norme za kvalitetu. Uključujući: Izvedbene norme. Norme za pouzdanost, trajnost proizvoda
6 Tehnologija (primijenjene znanosti) > 66 Kemijska tehnologija. Kemijska i srodne industrije > 664Proizvodnja i konzerviranje krutih prehrambenih proizvoda
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković"
Datum pohrane: 20 Sep 2012 11:37
Zadnja promjena: 08 Jan 2013 08:59
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/1236

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku