E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Odnos između BDP-a, inflacije i nezaposlenosti u Republici Hrvatskoj

Damijanić, Tihana (2009) Odnos između BDP-a, inflacije i nezaposlenosti u Republici Hrvatskoj. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (397kB)

Sažetak

Uvjeti poslovanja nikad ne miruju. Nakon prosperiteta i napretka može uslijediti kriza. Ekonomska ekspanzija ustupa mjesto recesiji gdje bruto domaći proizvod, zaposlenost i realni dohodci opadaju, a inflacija raste. Cilj svake ekonomije je da oporavak bude toliko snažan da dovede do novog procvata u gospodarstvu. Zato je svrha ovog diplomskog rada upoznati se sa pojmovima bruto domaći proizvod, inflacija i nezaposlenost te ukazati na njihovu međusobnu povezanost. Cilj je istražiti uzroke njihova nastanka i odrediti u kakvom se stanju danas nalazi hrvatsko gospodarstvo. Na temelju svih makroekonomskih pokazatelja značajnih za jednu ekonomiju, bruto domaći proizvod je najsveobuhvatnija mjera ukupne proizvodnje dobara i usluga u zemlji. On je zbroj novčanih vrijednosti potrošnje, bruto investicija, državnih nabavki dobara i usluga i neto izvoza ostvarenih u zemlji tijekom dane godine. Drugi važan makroekonomski čimbenik je inflacija. Ona je prisutna u većoj ili manjoj mjeri u svim zemljama u svijetu, neovisno jesu li one razvijene ili nerazvijene. Inflacija nikad nije dobrodošla jer dovodi do smanjenja vrijednosti novca, umanjuje štednju, te destimulira investicije. Svaka država na svoj način pokušava zadržati inflaciju u granicama kontrole. Jedan od većih problema hrvatskog gospodarstva je nezaposlenost. Promjene u tranziciji negativno su utjecale na tržište rada. Došlo je do propadanja velikih poduzeća u javnom sektoru i do otpuštanje velikog broja radnika. Loša privatizacija poduzeća i odgađanje provođenja strukturnih reformi glavni su krivci nezaposlenosti u Hrvatskoj. Problem nezaposlenosti može se riješiti smanjivanjem troškova rada čime bi se smanjili troškovi zapošljavanja novih radnika. Naglasak treba biti na politici aktivnog zapošljavanja, a ne politici potpore nezaposlenosti. Hrvatska se posljednih godina približava europskom prosjeku po stopi rasta BDP-a, stopi inflacije i po smanjenju stope nezaposlenosti. Iako je Hrvatska ostvarila relativno visok i stabilan rast i nalazi se u skupini zemalja koje su popravile svoj položaj u odnosu na prosjek Europske unije nije svrstana u grupu tranzicijskih zemalja koje su ostvarile veći pomak. Iz svega navedenog može se zaključiti da inflacija i nezaposlenost prijete uvijek, u svakom gospodarstvu. Međutim preventivne mjere postoje i primjenjuju se, dok se nove i bolje dalje istražuju.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: Škare, Marinko
Dodatne informacije: 2009/116
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 330 Ekonomija općenito > 330.1 Ekonomska znanost. Osnovni ekonomski pojmovi, teorija. Vrijednost. Kapital. Fondovi
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Datum pohrane: 10 Nov 2011 10:47
Zadnja promjena: 16 May 2014 14:12
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/335

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku