E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Franchising i njegova primjena u hrvatskom gospodarstvu

Efinger, Josipa (2010) Franchising i njegova primjena u hrvatskom gospodarstvu. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (452kB)

Sažetak

Ovaj diplomski rad nosi naziv «Franchising i njegova primjena u hrvatskom gospodarstvu». Autorica se odlučila za ovu temu jer je franchising jedna od najraširenijih strategija međunarodne poslovne suradnje u svijetu te je iznimno zanimljivo dublje upoznavanje franchisinga kao načina poslovanja koji mnogima pruža brz razvoj i širenje diljem svijeta. Prednosti ovog sustava su mnogobrojne i očituju se u rješavanju problema i mogućnosti primjene u gotovo svim gospodarskim djelatnostima. Naime, franchising je poznat i primjenjuje se u unutarnjem i međunarodnom prometu roba i usluga u velikom broju zemalja. Ciljevi ovog diplomskog rada usmjereni su na upoznavanje franchisinga kao ugovornog odnosa te prikazati i opisati prisutnost franchisinga na teritoriju Republike Hrvatske. Diplomski rad je podijeljen na pet dijelova. Nakon uvodnog prvog dijela u drugom dijelu je opisana licenca kao način izlaska na strano tržište. Razjašnjeni su pojam, oblici te prednosti i nedostaci takvog ugovora. U trećem dijelu je pobliže opisan ugovor o franchisingu, od samog početka, dakle nastanka te njegov razvoj do danas. Četvrti dio bavi se društveno-ekonomskim učincima franchisinga. U tom dijelu opisani su razlozi i ciljevi primatelja i davatelja, te njihove obveze, vrijeme trajanja ugovora i prestanak. Također su nabrojane djelatnosti i vrste takvog posla. Franchising u Hrvatskoj istražen je u petom dijelu ovog rada. Kao primjer poduzeća koji je otvoren prema ugovoru o franchisingu uzet je McDonald's Hrvatska d.o.o. Primjer je opisan od samog nastanka, utemeljitelja Kroca pa sve do dolaska u Hrvatsku te razvoja kroz 16 godina postojanja.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2010/61
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 330 Ekonomija općenito > 330.3 Dinamika gospodarstva. Kretanje gospodarstva
3 Društvene znanosti > 34 Pravo. Pravna znanost > 346 Gospodarsko pravo. Pravo državnog nadzora nad gospodarstvom
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Marketinško upravljanje
Datum pohrane: 05 Pro 2011 19:54
Zadnja promjena: 05 Pro 2011 19:54
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/471

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku