E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Slobodna i gospodarska zona Buje s osvrtom na poduzeće Droga d.o.o. Buje

Hrvatin, Franka (2007) Slobodna i gospodarska zona Buje s osvrtom na poduzeće Droga d.o.o. Buje. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (323kB)

Sažetak

Pod slobodnim zonama podrazumijevamo dijelove državnog teritorija koji uživaju carinsku eksteritorijalnost. U carinskom smislu takve zone i skladišta su za domaće tržište inozemstvo, a u svakom drugom smislu su dio državnog teritorija kojem pripadaju s tim da ne mogu biti naseljene. Slobodne zone imaju veliku važnost za vanjskotrgovinski promet u svijetu i za tranzitne poslove. One omogućavaju sudionicima međunarodnog prometa fleksibilnije, efikasnije i profitabilnije poslovanje. Zbog toga mnoge slobodne zone u svijetu imaju razvijenu industrijsku proizvodnju kao i poslove oplemenjivanja robe. Novim zakonom se želi optimanlno korištenje domaćih resursa, prije svega rada i infrastrukturnih objekata kroz proizvodnju za izvoz i plasman domaćih roba. Pored toga korisnici slobodnih zona obično koriste usluge domaćih poduzeća izvan zone. Oslobođenje od carinskih i poeznih opterećenja kod proizvodnje za izvoz, pogodnost je za korisnike slobodnih zona i skladišta. Na taj način oni povećavaju svoju konkurentnost na tećim tržištima. Teritorij zone mora biti posebno uređen i označen, a slobodna se zona može sastojati od više prostorno odvojenih dijelova. U slobodnoj zoni i slobodnom tržištu mogu se obavljati svi oblici trgovine i posredovanja u trgovini s inozemstvom, te se u njima primjenjuju druga ograničenja kojim je uređena trgovina s inozemstvom. U slobodnoj zoni nije dozvoljena trgovina na malo, a ugostiteljska djelatnost može se obavljati za potrebe korisnika slobodne zone. Vlada donosi odluku o slobodnoj zoni. Odobrenja se daju na razdoblje od 25 godina, a prethodne suglasnosti daju gradovi i županije. Naknada za koncesiju uplaćuje se u korist proračuna države 50%, a po 25% u korist općine i grada. Koncesionar mora donijeti pravilnik o unutarnjem radu u slobodnoj zoni. Iskustva ostalih zemalja ukazuju međutim da su slobodne zone najučinkovitihji oblik za ubrzani i trajni gospodarski oporavak malih i srednjih zemalja. One bi trebale privući proizvodni kapital u našu zemlju što će omogućiti malim i srednjim poduzetnicima da što lakše izađu na svjetsko tržište i zaposle velik broj nezaposlenih. Po nekim procenama moglo bi se otvoriti najmanje 35.000 novih radnih mjesta. Osim toga strani ulagači donose i know-how koji se inače stvara godinama, a mi ga dobivamo besplatno. Nažalost, slobodna zona Buje, kao zona ne posluje, već se unutar zone nalazi gospodarska zona gdje posluju proizvođači (12) špediterske kuće (6) i carina.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2007_120
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 338 Gospodarsko stanje. Gospodarska politika. Upravljanje gospodarstvom. Gospodarsko planiranje. Proizvodnja. Usluge. Cijene > 338.1 Gospodarsko stanje. Gospodarski ciklus. Razvoj gospodarske strukture. Rast
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Marketinško upravljanje
Datum pohrane: 05 Pro 2011 20:52
Zadnja promjena: 05 Pro 2011 20:52
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/682

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku