E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Analiza brodograđevnog sektora sa aspekta pozicije Uljanik brodogradilište

Cossetto, Edi (2007) Analiza brodograđevnog sektora sa aspekta pozicije Uljanik brodogradilište. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (350kB)

Sažetak

Danas se Republika Hrvatska može pohvaliti da se nalazi u samom svjetskom vrhu brodograđevnog tržišta. Brodovi proizvedeni u hrvatskim brodogradilištima najvrjedniji su proizvodi koje Republika Hrvatska izvozi na svjetsko tržište i na kojem sa svojim udjelom zauzima visoko peto mjesto. Zbog sve zahtjevnijeg brodograđevnog tržišta konkurentska sposobnost brodogradilišta nije nikad u povijesti brodograđevne industrije imala tako važnu ulogu za njihovu budućnost kao što je ima danas. Važnost i posebnost razvoja konkurentskih sposobnosti hrvatskih brodograđevnih poduzeća od velikog je značaja za gospodarstvo Republike Hrvatske. Brz tehnološki razvoj, velika konkurencija, globalizacija i slični trendovi diktiraju. takav tempo promjena da im se mnoga hrvatska poduzeća teško prilagođuju. Bez obzira što u velikim poduzećima, kao što su hrvatska brodogradilišta, promjene ionako same po sebi idu sporije, neprihvaćanje promjena jednaka su nazadovanju. Novi procesi i prilike na svjetskom brodograđevnom tržištu stvaraju nove nepoznanice i probleme koje je potrebno istražiti, te potom na osnovi dobivenih rezultata istraživanja valja adekvatnim prijedlozima i riješiti. Rad strukturiran je u šest osnovnih poglavlja. Prvo poglavlje rada sadrži uvodne naznake koje se odnose na definiciju problema i kompoziciju rada . U drugom poglavlju, koje je u potpunosti posvećeno ciljevima i prikazu mogućih tipova strategija. Naglasak je stavljen na formulaciju strategija te je u tu svrhu prikazano provođenje analize postojećeg stanja poduzeća, analize njegove vanjske okoline te definiranje samih ciljeva i strategija. U trećem poglavlju analizirano je stanje svjetske brodograđevne industrije uz prikaz industrijskog suparništva sa svim glavnim konkurentima i njihovim udjelima po pojedinim tržišnim segmentima. U ovom poglavlju prikazana su predviđanja i prognoze budućih potreba i kretanja na brodograđevnom tržištu Četvrtim poglavljem opisana je postojeća situacija velikih hrvatskih brodograđevnih poduzeća. U svrhu analize postojećeg stanja i određivanja konkurentskih sposobnosti izvršen je prikaz njihovih osnovnih karakteristika, tržišnih segmenata i produktivnosti. Posebno su razmatrane one strateške varijable kojima se mogu uspoređivati s konkurentima. U petom poglavlju prokomentirano je njihovo poslovanje, a razmatrana je i njihova uloga u gospodarstvu Republike Hrvatske. U šestom zaključnom poglavlju, dana je sinteza cjelokupnog rada. Logika rada zasniva se na nekoliko ključnih komponenti: formulacija misije vizije poduzeće i strateških ciljeva poduzeća, snimak postojećeg stanja poduzeća kao odraz internih okolnosti i sposobnosti, snimak i procjena vanjske okoline, prepoznavanje i odabir najpoželjnijih opcija u skladu sa definiranom misijom, vizijom i mogućnostima poduzeća, definiranje dugoročnih ciljeva i korporacijskih strategija za postizanje najpoželjnije opcije, Provodljivost odabranih strategija.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: Škare, Marinko
Dodatne informacije: 2007_96
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 330 Ekonomija općenito > 330.1 Ekonomska znanost. Osnovni ekonomski pojmovi, teorija. Vrijednost. Kapital. Fondovi
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Ekonomija
Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam
Datum pohrane: 16 Pro 2011 08:41
Zadnja promjena: 16 May 2014 13:58
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/780

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku