E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Istraživanje kvalitete usluge smještaja turistima u segmentu privatnog smještaja

Bilandžija, Dragana (2011) Istraživanje kvalitete usluge smještaja turistima u segmentu privatnog smještaja. Završni rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (1MB)

Sažetak

Tema ovog završnog rada je „Istraživanje kvalitete usluge smještaja turistima u segmentu privatnog smještaja“. Rad se sastoji od pet dijelova, pri čemu je glavni dio obrađen u tri dijela. U prvom dijelu nakon uvoda obrađeno je ugostiteljstvo, privatni smještaj i kategorizacija objekata. Ugostiteljstvo spada u uslužnu djelatnost koja u sebi sadrži elemente proizvodnje, trgovine i uslugu smještaja. Da bi gost bio zaodovljan ponudom on mora steći dojam da je dobio više nego što je platio, a stranci to, između ostaloga, najčešće doživljavaju i u privatnom smještaju. Unazad nekoliko godina gostu je bilo dovoljno ponuditi samo sobu s ležajem, no kako vrijeme prolazi i konkurencija na tržištu raste, to više nije dovoljno. Privatnim iznajmljivačima je sve teže iznajmiti sobu ili apartman ukoliko te prostorije ne posjeduju klima- uređaj, satelitsku- TV i internet, a nerijetko se turisti još i raspituju za niz pojedinosti, kao npr. kakvu rasvjetu ima apartman i sl. U drugom dijelu obrađen je projekt DOMUS BONUS, gdje je objašnjen pojam, razlog pokretanja te cilj i aktivnost projekta. Projekt je početkom 2006. godine pokrenut kao produkt Masterplana turizma Istre koji je nastao suradnjom lokalnih turističkih zajednica, turističke zajednice Istra, IDA-e (Istarska razvojna agencija) i privatnih iznajmljivača. Projektom se želi ostvariti bolja popunjenost privatnog smještaja, te izdvojiti kvalitetan privatni smještaj od onog koji to nije i time kreirati novu tržišnu marku. Posljednji dio sadrži samostalni istraživački rad, odnosno istraživanje standardiziranosti kvalitete usluge privatnog smještaja turistima u općini Svetvinčenat. U prvom dijelu ovog poglavlja obrađeni su opći podatci o općini Svetvinčenat, kao što su povijest, spomenici kulture te turistička ponuda. Drugi dio se odnosi na samostalno istraživanje u kojem je metoda prikupljanja podataka bila dubinski intervju. Intervjuirani su bili iznajmljivači koji posjeduju certifikat DOMUS BONUS i iznajmljivači bez certifikata. Cilj je usporediti kvalitetu privatnog smještaja kod iznajmljivača sa i bez certifikata DOMUS BONUS. U teorijskom dijelu ovog završnog rada korišteni su sekundarni podaci koji su rezultat istraživanja drugih autora, podataka iz knjiga, brošura, časopisa te internetskih stranica. U praktičnom djelu rada korišteni su interni podaci iz Turističke zajednice Istarske županije, Turističke zajednice općine Svetvinčenat, te podaci dobiveni na temelju dubinskog intervjua sa iznajmljivačem koji posjeduje certifikat DOMUS BONUS i sa iznajmljivačem bez certifikata.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Završni rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2011/62
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 338 Gospodarsko stanje. Gospodarska politika. Upravljanje gospodarstvom. Gospodarsko planiranje. Proizvodnja. Usluge. Cijene > 338.4 Proizvodnja i usluge prema gospodarskim sektorima > 338.48 Turistički promet s gospodarskog gledišta. Politika turističkog gospodarstva
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam
Datum pohrane: 21 Pro 2011 12:45
Zadnja promjena: 21 Pro 2011 12:45
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/919

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku