Ukušić, Snježana (2013) Tradicijska prehrana u Istri. Završni rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.
Puni tekst
PDF
Restricted to Samo registrirani korisnici Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja. Download (1MB) | Zatraži kopiju |
Sažetak
Povijest ljudske civilizacije i pojedinih naroda isprepletena je nastojanjima za što boljom i ukusnijom ishranom. Kad je ljudska vrsta prešla iz sakupljačko-lovačkog sistema na poljoprivredu počela su nastajati prva naselja i prve civilizacije, a s njima i prve kuhinje. Danas u svijetu imamo mnogo etničkih zajednica pa i time mnogo različitih tradicionalnih kuhinja. Hranom se komuniciraju određene vrijednosti i uloge u društvu, hrana povezuje i razlikuje pripadnike određene društvene skupine i usko je povezana s prostorom. Kuhinja predstavlja izvor za praćenje trgovine, industrije te kroz njene značajke možemo predočiti svakodnevni život pojedinaca i skupine. Hrana je osnova našeg života te joj zbog toga pridajemo veliku važnost. Danas hrana, odnosno kuhanje, postaje popularnije zahvaljujući raznim kulinarskim televizijskim emisijama, internetu, knjigama, gastronomskim manifestacijama, itd. Iz pripreme nekog jela možemo doznati o običajima, te kulturnim posebnostima raznih skupina ljudi. Pripremanje hrane postaje svjetski trend koji nije više isključivo ograničen na ženu kao što je to bilo u prošlosti. Pod utjecajem globalizacije, modernizacije, tehnološkog napretka teži se trendu isticanja regionalnih posebnosti pa tako i kod prehrane. Izvornost znanja pripreme jela predstavlja neizmjernu važnost u novom vremenu, jer se pomoću njih valoriziraju autohtoni proizvodi i kultura, te služe očuvanju i promociji tradicijskog nasljeđa i identiteta. Ljudi rado kuhaju i imaju sve veću potrebu vraćati se svojim korijenima otkrivajući na tom putu da je priprema najjednostavnijih tradicijskih jela, koje su pripremale njihove majke i bake, danas već gotovo egzotično iskustvo. Tema ovog završnog rada je tradicijska prehrana u Istri. Svrha rada je dati uvid u bogatu istarsku gastronomsku kulturu, tradiciju te svakodnevni život istarskih stanovnika. Cilj rada je predstaviti povijest, glavne karakteristike istarske kuhinje i njene najznačajnije namirnice i jela. Ovaj završni rad se sastoji od pet glavnih poglavlja koji se međusobno nadopunjuju i na taj način čine cjelinu. U Uvodu se navode svrha i cilj istraživanja ove teme, izvori podataka koji su korišteni te znanstvene metode koje su se koristile prilikom pisanja rada. U drugom poglavlju opisuju se značajke istarske kuhinje kroz povijest, navode se povijesni čimbenici koji su kroz vrijeme oblikovali istarsku kuhinju kakvu danas poznajemo. Govori se o radnim i prehrambenim navikama Istrana, opisuju se njihove kužine, te koje namirnice su najčešće koristili prilikom svojih tradicionalnih okupljanja. Naslov trećeg dijela je "Razvoj tradicionalne istarske kuhinje". U njemu se predstavljaju utjecaji germanskih, romanskih i slavenskih naroda na gastronomiju, te jela koja su kroz povijest najčešće pripremana, grupirana prema skupinama namirnica. Četvrti dio daje kratki opis i osvrt nedavno realizirane izložbe "Ki sit ki laĉan". Ova je izložba postavljena u Puli, a njezina je tema prehrana u Istri. Izložbom je prikazana istarska prehrana kroz povijest, a izložbu su pratile edukativne aktivnosti koje su bile vezane uz samu temu. Posljednji dio ovoga rada osvrće se na izložbu pod nazivom "Kuhinja none Fume". Izložba je postavljena u Rovinju, a naglasak je stavljen na kuhinju, ali i gastronomiju koje su važan dio svakodnevnog života ljudi u Gradu Rovinju. Na izložbi je moguće vidjeti kuhinjske predmete kojima su se služili Rovinjci te recepte kojima su se služili prilikom pripremanja jela.
Tip objekta: | Teza (Završni rad) |
---|---|
Mentor: | NIJE ODREĐENO |
Dodatne informacije: | 232/2013 |
Teme: | 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 338 Gospodarsko stanje. Gospodarska politika. Upravljanje gospodarstvom. Gospodarsko planiranje. Proizvodnja. Usluge. Cijene > 338.4 Proizvodnja i usluge prema gospodarskim sektorima > 338.439.64 Upravljanje proizvodnjom hrane. Uključujući: Racioniranje hrane. Kontrola hrane. 9 Geografija. Biografija. Povijest > 930 Povijesna znanost. Historiografija > 930.85 Kulturna povijest |
Odjeli: | Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" > Kultura i turizam |
Datum pohrane: | 07 Jan 2014 07:55 |
Zadnja promjena: | 07 Jan 2014 07:55 |
URI: | http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/3025 |
Actions (login required)
Pregledaj stavku |