E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Uloga genetski modificirane hrane u suvremenom gospodarstvu

Miloš, Anita (2009) Uloga genetski modificirane hrane u suvremenom gospodarstvu. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (847kB)

Sažetak

Hrana koja sadrži genetski modificirane organizme (GMO) danas je vrlo aktualna tema koja potiče rasprave. Genetski modificirana hrana je danas najveći javni izazov. Na jednoj strani se nalaze protivnici GM hrane koji je skroz odbijaju, u njome vide samo zlo, dok s druge strane pobornici u toj hrani vide rješenja za eliminiranje gladi, koja je veliki planetarni problem, a ujedno vide u ovom obliku proizvodnje temeljnu budućnost poljoprivrede. Napredak u bilo kojoj znanstvenoj disciplini ovisi o dostupnosti tehnika i metoda koje proširuju opseg eksperimenta. Posljednih 35 godina to se pokazalo preko genetskog inženjeringa. Ovo područje je raslo jako brzo tako da je u mnogim laboratorijima širom svijeta danas normalno izolirati fragment DNA iz genoma organizma, utvrdit njegov redoslijed i odrediti njegovu funkciju. Ta tehnologija se danas koristi i za druge aplikacije. Ono što je posebno značajno kod genske tehnologije je da je lako dostupna individualnim znanstvenicima, bez potrebe velike opreme ili bez resursa izvan laboratorija. Cilj ovoga rada je istražiti utječe li razina razvijenosti gospodarstva neke zemlje na proizvodnju i konzumiranje genetički modificirane hrane. Rad se, pored uvoda i zaključka, sastoji od četiri poglavlja. U drugom poglavlju su objašnjeni pojmovi genetske modifikacije i genetski modificirane hrane kao i način nastanka genetičkih modifikacija. U trećem poglavlju se opisuje detaljnije odabrane genetički modificirane biljke. U četvrtom poglavlju se navode i pojašnjavaju prednosti i nedostaci genetički modificirane hrane. U petom poglavlju se prikazuje kako zemlje različite dostignute razine razvijenosti gledaju na problematiku GM hrane. Metode koje su korištenje tijekom pisanja ovog rada jesu metoda analize, metoda dokazivanja, metoda klasifikacije, metoda kompilacije, komparativna metoda i statistička metoda.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: Afrić-Rakitovac, Kristina
Dodatne informacije: 2009_88
Teme: 5 Prirodne znanosti i matematika > 504 Znanost o okolišu. Environmentologija
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam
Datum pohrane: 05 Pro 2011 20:56
Zadnja promjena: 16 May 2014 15:00
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/566

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku