Vereš, Ivana (2007) Ekološka poljoprivreda i održivi razvoj. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.
Puni tekst
PDF
- Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja. Download (815kB) |
Sažetak
„Ono što si godinama stvarao u času bi moglo razrušeno biti, NIJE VAŽNO, STVARAJ !“ (Zapis sa zida Dječjeg doma u Shishu Bhavani)1 Cilj ovog rada je potaknuti razmišljanje o zdravoj prehrani i zdravlju uopće, te pokazati razlike između konvencionalne, moralno dvojbene GMO proizvodnje kao i prirodnog uzgoja zdrave hrane, te stvoriti sliku o mogućnostima turističkog razvoja u održivom smislu. Prikazati načine opstanka održivog turizma i to tako da udovolji potrebama i željama turista s jedne strane te potrebama i zahtjevima prirode i okruženja s druge strane. Ponovo se shvaća da suradnja sa prirodom umjesto njezinog sustavnog uništavanja daje puno bolje rezultate. Ekološka poljoprivreda uklapa se u koncept održivog razvoja jer čitavim nizom mjera koje obuhvaćaju ukupno gospodarenje, teže pri tom ekološki čistoj, gospodarski isplativoj, etički prihvatljivoj i socijalno pravednoj poljoprivrednoj proizvodnji. Tema ovog diplomskog rada je ekološka poljoprivreda i održivi razvoj. Rad se, pored uvoda i zaključka, sastoji od pet dijelova; U prvom dijelu govori se o karakteristikama suvremene poljoprivrede te kako ona djeluje na ekologiju i okoliš. U drugom dijelu o GMO proizvodnji koja je štetna kako za čovjeka tako za biljni i životinjski svijet te razlozima protiv GMO proizvodnje. Treći dio obrađuje ekološku poljoprivredu i prednosti prirodnog uzgoja zdrave hrane, kako ekološka poljoprivreda djeluje na okoliš, na njegovo očuvanje i na druge oblike razvoja kao što su: održivi turizam, održiva proizvodnja i niz djelatnosti vezanih uz ekologiju. Četvrti dio govori o održivom razvoju. Naime, čovjek je najveći gubitnik u propadanju ekosistema i stoga je potrebno stvoriti novu ekološku kulturu, novi način razmišljanja i poimanja prirode. Peti dio obrađuje međuovisnost ekološke proizvodnje i ruralnog turizma. Turizam se percipira kao ekonomski potencijal koji sa sobom nosi i opasnost od štetnih utjecaja na prirodu i društveno okruženje, zato je promicanje održivog razvoja turizma interes lokalne zajednice, organizatora turizma, tijela odgovornih za regionalni razvoj, menadžera za upravljanje baštinom i svih onih koji cijene okoliš i nasljeđe. Svi oni imaju svoje specifične ideje, probleme i interese. Odgovornost prema društvu uvjet je dugoročnog opstanka i uspješnog poslovanja. Magaš, D. (1997) Turistička destinacija, Hoteljerski fakultet Opatija. Obrada teme ovog rada kao i realizacija ciljeva istraživanja zahtijevali su primjenu određenih znanstveno-istraživačkih metoda: analitičko-sintetičke metode, metoda indukcije, metoda dedukcije, metoda logičnih zaključaka, komparativna metoda, metoda definicije i metoda klasifikacije.
Tip objekta: | Teza (Diplomski rad) |
---|---|
Mentor: | Afrić-Rakitovac, Kristina |
Dodatne informacije: | 2007/126 |
Teme: | 5 Prirodne znanosti i matematika > 504 Znanost o okolišu. Environmentologija |
Odjeli: | Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam |
Datum pohrane: | 05 Pro 2011 19:53 |
Zadnja promjena: | 16 May 2014 14:50 |
URI: | http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/671 |
Actions (login required)
Pregledaj stavku |